Pierre Gasly heeft in een knotsgekke Italiaanse Grand Prix zijn allereerste Formule 1-zege gepakt. Carlos Sainz en Lance Stroll vervolledigden het podium. Het leek opnieuw een race vol machtsvertoon van Lewis Hamilton te worden, maar die zag zijn kansen op de zege verdwijnen door een stop/go-penalty. De race werd tevens onderbroken na een zware crash voor Charles Leclerc. Max Verstappen viel na 31 ronden uit.

Hamilton profiteerde optimaal van de slechte start van Bottas, die terugviel tot de zesde plaats. De Brit kan daarna makkelijk wegrijden bij de McLarens, die juist een goede start hebben. Ook Verstappen kende een slechte start, de Nederlander zakt terug tot achter Bottas en kan de Fin niet voorbij. Het maakt uiteindelijk weinig uit als hij na 31 ronden uitvalt met motorproblemen.

In ronde 20 wordt de race echter op zijn kop gezet. De safetycar komt de baan op omdat Kevin Magnussen zijn Haas aan de kant zet, net voor de pitstraat. Hamilton besluit, net als Antonio Giovinazzi, naar binnen te komen en lijkt te profiteren, maar de pitstraat is op dat moment gesloten en dus krijgt de raceleider een stop/go-penalty van tien seconden.

Die straf wordt nog pijnlijker als Charles Leclerc net na de herstart hard de bandenstapel inschiet in de Parabolica. De Monegask blijft ongedeerd, maar de bandenstapel is te beschadigd en dus neutraliseert de wedstrijdleiding de race.

De tweede herstart vindt plaats vanaf de grid met een soort van reversed grid met de Alfa Romeo’s op de vierde en vijfde plek. Gasly heeft een goede start en gaat dan naar de tweede plek maar Hamilton gaat direct naar binnen voor zijn straf en dus neemt de Fransman de leiding over, die hij niet uit handen geeft. Gasly moet wel de nodige moeite doen om de opkomende Sainz achter zich te houden, Stroll mag als laatste mee naar het bizarre en unieke podium. Het is voor het eerst sinds de GP van Australië 2013 dat er geen Mercedes, Ferrari of Red Bull op de bovenste trede van het podium staat: Räikkönen won toen met Lotus.

(Volledige uitslag onder de foto)

Foto: Motorsport Images