In een zinderende kwalificatie heeft thuisheld Charles Leclerc aan het langste eind getrokken en de belangrijke poleposition voor de Grand Prix van Monaco veroverd. De kwalificatie kwam op bizarre wijze vroegtijdig ten einde door een crash van Sergio Pérez, waarna Carlos Sainz licht tegen de Red Bull knalde. Max Verstappen moet genoegen nemen met de vierde startplek.

Naarmate Q1 vorderde kelderden de rondetijden op het hete Monaco. Het zorgde voor spannende taferelen onderaan de tijdenlijst, waar Yuki Tsunoda besloot om het nog spannender te maken door kortstondig een rode vlag te veroorzaken. Hij sneed de Nouvelle Chicane te vroeg aan en raakte de muur, maar kon vervolgens met een lekke band terug naar de pits rijden.

Daardoor stond er nog slechts 2 minuut 25 seconden op de klok om de rondetijd te verbeteren, wat resulteerde in een flinke file in de pitstraat met weinig marge om een gat te laten. Enkele coureurs redden het dan ook niet om nog een rondetijd te zetten, maar het waren uiteindelijk Alexander Albon, Pierre Gasly, Lance Stroll, Nicholas Latifi en Guanyu Zhou die strandden in Q1.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Motorsport Images

In Q2 stond de druk er vol op bij Daniel Ricciardo, die opnieuw veel tijd tekort kwam op teamgenoot Lando Norris. De Australiër noteerde een 1:12.964, maar dat was niet genoeg om door te gaan naar Q3 en stelde teleur. Yuki Tsunoda , Valtteri Bottas en Kevin Magnussen waren sneller dan Ricciardo, maar zouden ook niet doorgaan naar Q3. Grote verrassing in Q2 was Sebastian Vettel, die zijn Aston Martin in de top tien wist te zetten.

In die twee kwalificatiesessies was al duidelijk dat het een spannende strijd om de poleposition zou worden tussen de Ferrari’s en Red Bulls. Charles Leclerc, Carlos Sainz en Sergio Pérez ontliepen elkaar nauwelijks, Max Verstappen kwam steeds wat meer tekort. Leclerc opende Q3 als snelste met een 1:11.376, waarmee hij twee tienden sneller was dan Sainz, Pérez en Verstappen.

De laatste pogingen werden echter helemaal overhoop gegooid door een crash van Sergio Pérez in bocht 8. Hij knalde tegen de bandenstapel aan en dat betekende een chaotisch einde van de kwalificatie, aangezien Carlos Sainz er later tegenaan knalde en even later ook de Alpine van Fernando Alonso in de muur stond in bocht 5. Daardoor ging de poleposition naar Leclerc, die bezig was aan een sterke verbetering. Ook Verstappen was bezig met een verbetering, maar moet genoegen nemen met de vierde tijd. Sainz zorgt voor een volledige rode eerste startrij, Pérez start voor teamgenoot Verstappen op de derde plek.

Lando Norris sloot aan op de vijfde plek. Mercedes kon zich niet zoals in Spanje in de strijd mengen om de pole. George Russell moest genoegen nemen met de zesde plek, Lewis Hamilton de achtste. Alonso (P7), Vettel (P9) en Esteban Ocon (P10) completeerden de top tien.

De Grand Prix van Monaco begint zondag om 15:00 uur.