Lance Stroll heeft in de kwalificatie voor de Grand Prix van Turkije verrast door zijn allereerste poleposition in de Formule 1 te veroveren. De Canadees was op de intermediates in het waterballet op Istanbul Park Max Verstappen te snel af. Stroll’s teamgenoot Sergio Pérez start vanaf de derde plaats. 

Zaterdagochtend is al duidelijk dat de kwalificatie een enorme uitdaging zal worden voor de coureurs. Ook in de kwalificatie is het glibberen en glijden geblazen op de ijsbaan, waar in Q1 al na elf minuten een stevige regenbui een rode vlag veroorzaakt. Op dat moment staat Esteban Ocon bovenaan de tijdenlijst terwijl Verstappen net aan nog vijftiende staat met Charles Leclerc op zeven duizendsten erachter.

Lees ook: Verstappen baalt na missen pole: ‘Dan sta je de hele tijd eerste, maar word je tweede…’

Die Q1 wordt met nog drie minuten te gaan opnieuw onderbroken omdat Romain Grosjean diep in de grindbak staat. Uiteindelijk rijdt Verstappen relatief simpel naar de snelste tijd en gaat alsnog door naar Q3. Daar lijkt Verstappen de pole te kunnen pakken, maar wordt uiteindelijk verschalkt door Lance Stroll die met de intermediates naar zijn allereerste Formule 1-pole rijdt. Verstappen moet genoegen nemen met de tweede tijd en ziet de andere Racing Point, van Sergio Pérez, achter hem starten. De Mercedessen zijn kleurloos in de kwalificatie: Lewis Hamilton start vanaf de zesde plaats, Valtteri Bottas vanaf de negende plaats, achter zijn landgenoot Kimi Räikkönen.

Geen van de McLarens, Alpha Tauri’s of Ferrari’s zijn terug te vinden in Q3, maar beide Alfa Romeo’s, die normaal gesproken strijden om door te gaan naar Q2, wel. In Q1 zijn het uiteindelijk Kevin Magnussen, Daniil Kvyat, George Russell, Romain Grosjean en Nicholas Latifi die niet kunnen profiteren van de verraderlijke omstandigheden. Zij zullen allemaal toestemming moeten vragen om te starten: ze voldoen met hun rondetijden niet aan de 107%-regel.

Foto: Motorsport Images