*

GP2: Geen punten voor De Jong in thuisweekend

Daan de Geus

Daan de Geus

2 jaar geleden

GP2: Geen punten voor De Jong in thuisweekend
GP2 Media

Daniël de Jong heeft geen punten overgehouden aan het GP2-weekend op Spa. De Nederlander vertrok met twee zeventiende plekken weer uit België.

Het GP2-weekend begon voor De Jong met een training waar hij wel positief over was gestemd, maar werd gevolgd door een lastige kwalificatie. “Voor m’n gevoel ging m’n ronde wel, maar ik was uiteindelijk toch maar achttiende.”

“Gek genoeg was mijn teamgenoot Oliver Rowland ook maar vijftiende”, zegt hij over de Britse kampioenschapskandidaat, die ook voor het Nederlandse MP Motorsport rijdt. “Er was niet echt iets duidelijks te vinden, maar Oliver dacht dat het om een combinatie van de temperatuur en set-up ging.”

In de race ging De Jong voor een late eerste stop. “Gelijk daarna was er een virtual safety car. Het zag er toen wel goed uit. Er zaten vijf jongens voor me met oudere banden. Ik haalde er gelijk twee in, maar toen ik de tweede uitremde, had ik een grote blokkering en daarna een enorme flat-spot.”

“Ik trilde zo hard dat ik niks zag en de auto wilde, omdat hij de grond niet goed raakte of er weerstand was of iets dergelijks, niet eens meer in de zesde versnelling. Het was een beetje jammer voor mijn race en een foutje van mijzelf.”

2016 GP2 Series Round 8 Spa-Fracorchamps, Spa, Belgium. Friday 26 August 2016. Daniel de Jong (NED, MP Motorsport) Photo: Sam Bloxham/GP2 Series Media Service. ref: Digital Image _SBB3868

De Jong kijkt met plezier uit naar de race op Monza.

De tweede race ging wat beter door een aanpassing aan de set-up, maar het bleef volgens De Jong lastig inhalen. “Spa is toch een circuit waar je voor de snelle bochten met flink wat downforce rijdt. Als je iemand dan volgt heb je dan veel last dat je downforce verliest.”

De GP2 gaat nu naar Monza. “Ik vind het altijd een leuk circuit, ik ben benieuwd.” Ondanks het uitblijven van punten was ook het weekend op Spa, wegens de vele Nederlandse fans op de tribune – ‘al kwamen die natuurlijk vooral voor de Formule 1’ – opmerkelijk.

“Je krijgt het niet zozeer mee als je aan het racen bent, maar er omheen natuurlijk wel. In het dorp waar we sliepen zag je veel gele kentekens en langs de baan veel oranje.” Voor al die fans wonnen Pierre Gasly en Antonio Giovinazzi. Gasly is nu kampioenschapsleider in de GP2.