Davide Valsecchi en Fabio Leimer, de GP2-kampioenen van 2012 en 2013, blijven hun Formule 1-droom najagen, ook al zien de Italiaan en Zwitser allebei in dat dit wellicht tegen beter weten in is.

Leimer veroverde vorig weekend in Abu Dhabi het GP2-kampioenschap, na vier jaar proberen. In 2011 testte hij al eens voor Sauber, maar sindsdien is het wat Formule 1 betreft stil omtrent de inmiddels 24-jarige coureur: Leimers test kreeg nooit een vervolg, terwijl hij ook nu hij GP2-kampioen is geworden niet met teams uit de koningsklasse in verband wordt gebracht.

“Ik hoop dat ik promotie kan maken naar de Formule 1, maar makkelijk zal dat niet worden”, geeft Leimer toe op de officiële GP2-site. “Er zijn niet veel stoeltjes vrij in de Formule 1 en hoewel het winnen van de GP2-titel absoluut helpt, zal het alsnog flink werken worden om de Formule 1 te halen”, ziet hij in.

Leimer durft, wat wellicht tekend is voor de huidige tijd, sowieso niet te hoog in te zetten: “Het zou fantastisch zijn om een racezitje te vinden, maar zelfs een rol als derde coureur zou al geweldig zijn”, zo blijven zijn ambities bescheiden.

Valsecchi
Voor Davide Valsecchi zat er na het binnenhalen van de GP2-kroon van 2012 ook niet meer in dan een rol als derde rijder. Hij loopt nu al het hele jaar – grotendeels werkloos – rond bij het team van Lotus, waarvoor hij dit jaar slechts anderhalve dag heeft mogen testen.

In gesprek met Autosport geeft Valsecchi (26) aan nog altijd de hoop te koesteren een racezitje te vinden voor volgend seizoen, al kan ook hij niet anders dan tussen neus en lippen door toegeven dat dit eigenlijk ijdele hoop is.

“Ik heb nog een klein beetje hoop”, vertelt hij. “Lotus zoekt nog een vervanger voor Kimi Räikkönen voor 2014. Daarnaast kan het natuurlijk ook altijd nog kan dat een ander team me belt, aangezien ik volgens mij één van de meest gekwalificeerde coureurs ben die niet al in de Formule 1 rijden.”

Spijtig
Valsecchi is pas de tweede GP2-kampioen die geen promotie heeft gemaakt naar de Formule 1. Giorgio Pantano was – nadat hij in 2008 de titel won – de eerste die het niet lukte, maar Pantano had vóór hij de GP2-titel pakte al Formule 1 gereden en zijn kans dus al gehad.

Dat hijzelf geen kans heeft gekregen en Leimer nu datzelfde lijkt te overkomen, vindt Valsecchi een slechte zaak. “Als je in de klasse onder de Formule 1 kampioen wordt, vind ik dat je het verdient promotie te maken. Maar zo gaat het helaas niet meer altijd.”

Valsecchi houdt zich er echter aan vast dat het minder succesvolle GP2-coureurs wél is gelukt de stap te zetten. “Als ik zie dat jongens als Max Chilton, Giedo van der Garde en Esteban Gutiérrez wel het geluk hebben gehad de Formule 1 te halen, dan hoop ik dat het voor Fabio en mijzelf ook nog goed komt!”

Foto: Leimer, Valsecchi en Van der Garde (vlnr) op het podium na een GP2-race. Leimer en Valsecchi hebben ondanks hun titels in de GP2 (nog) geen zitje in de Formule 1 gevonden, terwijl dat Van der Garde ondanks het uitblijven van een GP2-titel wél is gelukt.

Zie Formule 1 nummer 17 voor meer over de rol en het toekomstperspectief van de GP2 als opleidingsklasse voor de Formule 1. Formule 1 nummer 17 is vanaf donderdag verkrijgbaar in de winkels of is hier online te bestellen.