*

GP2: Palmer in stijl naar de titel

Daan de Geus

Daan de Geus

11 oktober 2014 18:00

GP2: Palmer in stijl naar de titel
Racepictures

Door de GP2-hoofdrace in het Russische Sotsji te winnen heeft Jolyon Palmer ook gelijk beslag gelegd op de titel in de opstapklasse. Met nog drie races te gaan is de Brit niet meer bij te halen.

DAMS-coureur Palmer, de zoon van oud-Formule 1-coureur Jonathan Palmer, is met de sprintrace in Sotsji en een compleet raceweekend in Abu Dhabi nog te gaan al buiten bereik van Felipe Nasr, de nummer twee uit de tussenstand, en nummer drie Stoffel Vandoorne.

In Sotsji profiteerde Palmer optimaal van pech en problemen van zijn achtervolgers. Nasr verprutse zijn wedstrijd eigenlijk al bij de start door de limiet van het circuit te overschrijden en vol door te gaan, waardoor hij een tijdstraf kreeg opgelegd. Nasr loste deze vervolgens in tijdens de safety car – op de baan gekomen doordat Stefano Coletti’s auto was stilgevallen – wat niet mag, met als gevolg dat hij de straf nog een keer correct moest inlossen.

De Belg Vandoorne viel weg in de strijd om titel en zege doordat hij toen de safety car de baan op kwam al voorbij de ingang van de pits was – in tegenstelling tot onder meer Palmer – waardoor hij qua strategie zwaar in het nadeel was.

Aan de snelheid van Vandoorne deed dat niets af, maar na de laatste pitstops was het dus Palmer die op kop lag, voor Mitch Evans. Vandoorne lag toen zevende, waarbij hijzelf een verdere terugval had voorkomen door in de ronden na de safety car volle bak te gaan en een fikse voorsprong op te bouwen.

Om nog mee te doen om de zege was dat dus niet genoeg, maar de McLaren-protegé wist nog wel door te stoten naar de vijfde plek. Hoewel Palmer door de zege al beslag heeft gelegd op de kroon, maakt Vandoorne nog wel serieus kans om vice-kampioen te worden.

Palmer
Kampioen Palmer, dit jaar goed voor vier zeges en zeven verdere podiumplekken, schaart zich in een illuster rijtje in de zin dat onder meer Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Nico Hülkenberg en Romain Grosjean hem voor gingen als GP2-kampioenen, maar aan de andere kant hebben de meest recente GP2-kampioenen Davide Valsecchi en Fabio Leimer geen promotie weten te maken naar de koningsklasse.

Net als voor zijn voorganger Leimer volgt de GP2-titel pas in zijn vierde seizoen in de klasse voor de 23-jarige Palmer. Aan zijn vreugde doet dat uiteraard niet af. “Dit voelt geweldig en niemand kan dit meer van me afpakken! De vorige GP2-kampioenen zijn allemaal geweldige coureurs en het voelt heel goed om me bij dat rijtje aan te sluiten”, aldus de coureur die zijn zinnen – uiteraard – op de Formule 1 heeft gezet.

Jolyon Palmer zelf liet eerder in het jaar al weten in gesprek te zijn over een racezitje in de Formule 1 voor 2015, maar vader Jonathan liet zich onlangs ontvallen dat het allemaal zo makkelijk niet is, zeker aangezien er geld nodig is en dit dus eerst bij elkaar gezocht moet worden.

Lees meer over

Nasr Palmer Vandoorne