Aankomend weekend gaat in Barcelona het vijfde GP2 Series seizoen van start. Het kampioenschap in de GP2 Asia Series is net beslist en nu maken de deelnemers en fans zich op voor het ‘echte’ kampioenschap. [schuin}Formule1.nl{schuin] zet alle deelnemers op een rijtje.Fat Burner Racing Engineering

Lucas di Grassi

Dani Clos

Racing Engineering verraste vorig seizoen vriend en vijand door met de ‘oude rot’ Giorgio Pantano het kampioenschap te winnen. Helaas voor de 30-jarige Italiaan leverde de titel hem geen plekje in de Formule 1 op. Dit jaar wil Racing Engineering laten zien dat het kampioenschap van Pantano geen toeval was. De eveneens ervaren coureur Lucas di Grassi was de afgelopen twee seizoenen erg succesvol in het kampioenschap en hoopt na nog een succes eindelijk de overstap naar de Formule 1 te maken. Voor de 20-jarige Spanjaard Dani Clos is de GP2 een volgende stap in zijn nog prille race-carrière.

iSport International

Giedo van der Garde

Diego Nunes

iSport International greep in 2008 met coureur Bruno Senna net naast de titel. Het team wil dit seizoen niets liever dan eerherstel, maar de vraag is of coureurs Giedo van der Garde en Diego Nunes daartoe in staat zijn. Van der Garde is dit jaar de enige Nederlander in het kampioenschap en kon in de GP2 Asia Series geen potten breken. De concurrentie is groot, dus Van der Garde zal van meet af aan om de hoofdprijzen moeten strijden om in de buurt van de titel te komen. Braziliaan Nunes begint aan zijn tweede GP2-seizoen en heeft goede resultaten hard nodig: vorig jaar scoorde hij slechts drie punten.

Barwa Addax Team

Vitaly Petrov

Romain Grosjean

Het Barwa Addax Team, dat voorheen Campos Grand Prix heette, kende in 2008 een ware opleving toen vanaf de vierde ronde Lucas di Grassi instapte. De snelle Braziliaan reed het hele veld zoek en werd op één punt na vice-kampioen. Ook coureur Vitaly Petrov sprokkelde zijn punten bij elkaar en dit jaar rijdt hij wederom voor hetzelfde team. Als teamgenoot krijgt hij Renault-testcoureur Romain Grosjean, die wil bewijzen dat hij Formule 1-waardig is. Een kampioenschap past in dat plaatje, tenzij hij onverwachts wordt opgeroepen door Renault.

ART Grand Prix

Pastor Maldonado

Nico Hülkenberg

ART moest het vorig jaar van Romain Grosjean hebben, omdat de als talent bestempelde Luca Filippi halverwege het seizoen opstapte en werd vervangen door Sakon Yamomoto, die door te veel uitvalbeurten tot weinig resultaten kwam. Grosjean pakte 62 punten, maar ondanks dat is ART de allure van kampioenschapsteam een beetje kwijtgeraakt (de laatste titel stamt uit 2006 met Lewis Hamilton). De vraag is of brokkenpiloot Maldonado het tij kan keren. Van Formule 3 Euroseries-kampioen Hülkenberg wordt veel meer verwacht. Wellicht dat de Duitser ART weer naar de titel kan loodsen.

Piquet GP

Roldán Rodríguez

Alberto Valerio

Rodríguez begint aan zijn derde seizoen in de GP2 Series en wil eindelijk een gooi doen naar de titel. De Spanjaard was snel in de GP2 Asia Series en heeft al eens van de Formule 1 kunnen proeven, onder andere als testcoureur van Force India. Rodríguez moet dit jaar scoren, wil hij niet tot het vaste meubilair van de GP2 gaan horen. Braziliaan Valerio heeft geen imposante race-carrière tot nu toe en zal moeten voorkomen in de schaduw van Rodríguez te eindigen.

Telmex Arden International

Sergio Pérez

Edoardo Montara

Arden is het enige team dat vorig seizoen een coureur in de Formule 1 afleverde. Sébastien Buemi werd slechts zesde in het kampioenschap, maar mocht door de steun van Red Bull instappen bij Toro Rosso. Voor 2009 koos Arden voor twee relatief onbekende coureurs. Sergio Pérez is pas 19 jaar oud, reed onder andere voor Team Mexico in het A1GP-kampioenschap en werd zevende in de GP2 Asia Series. Edoardo Montara eindigde als elfde in de Asia Series. Vooralsnog is Arden het enige team dat kiest voor twee debutanten.

Super Nova Racing

Javier Villa

Luca Filippi

Met Javier Villa en Luca Filippi heeft Super Nova Racing twee ervaren GP2-coureus in huis gehaald die ook overwinningen op hun naam hebben staan. Filippi’s talent staat buiten kijf, maar het is de Italiaan nog niet gelukt om hogerop te komen. Villa is nog jong (21) maar hoopt na twee jaar in de GP2 ook verder te komen. Beide coureurs moeten in 2009 met resultaten komen, anders bestaat de kans dat zij worden voorbijgestreefd door de nieuwe garde.

DAMS

Kamui Kobayashi

Jérôme D’Ambrosio

Met het kampioenschap in de GP2 Asia Series op zak, kan Kamui Kobayashi niet beter aan het reguliere kampioenschap beginnen. De Japanner wordt in zijn thuisland scherp in de gaten gehouden en zal moeten laten zien ook in het ‘echte’ GP2-seizoen uit de voeten te kunnen. DAMS wil de wisselvallige prestaties van zich afschudden en opklimmen tot de top. Jérôme D’Ambrosio is de hoop van België, maar kon dat in 2008 nog niet helemaal waarmaken. Als DAMS daadwerkelijk een sprong voorwaarts gaat maken, kan D’Ambrosio daarvan profiteren, maar hij moet oppassen voor Kobayashi. Die zit als kampioen tenslotte stevig in het zadel bij DAMS.

Trident Racing

Davide Rigon

Ricardo Teixeira

De 22-jarige Rigon werd in 2007 kampioen in de Formule 3000, een klasse die de afgelopen jaren in niet al te hoog aanzien stond. Vorig jaar werd hij voor Beijing Guoan de allereerste kampioen in de Superleague Formula. Deze winter maakte Rigon zijn GP2 debuut in de Asia-series, waar hij voor Trident 12 podium pakte. Rigon is een van de vele coureurs die talent heeft, maar wellicht net tekort komt om de absolute top te halen. Bovendien heeft hij maar een contract voor de eerste drie races. Dan Ricardo Teixeira. Geboren in Portugal, maar rijdend onder een Angolese licentie. Moeten we nog melden dat hij vorig jaar ineens genoemd werd als testrijder voor Williams? Dat het team het bericht in alle toonaarden ontkende zegt genoeg. Teixeira betaalt de rekeningen bij Trident, en dat is dan ook zijn voornaamste verdienste.

Fisichella Motor Sport

Andreas Zuber

Luiz Razia

Fisichella Motor Sport had vorig jaar te veel coureurs ‘in dienst’ om tot constante resultaten te komen. Misschien dat Andreas Zuber daar verandering kan brengen. Zuber heeft in het verleden veel schade gereden, maar heeft alweer drie jaar ervaring in de GP2. Zuber krijgt de onbekende en piepjonge Braziliaan Luiz Razia naast zich. De 20-jarige coureur heeft nog weinig ervaring, in tegenstelling tot Zuber, maar is geen onbekende bij Fisichella Motor Sport. In 2006 en 2007 reed hij voor het team in de Euroseries 3000. Daar werd hij respectievelijk derde en vierde in het kampioenschap. In de GP2 Asia Series won Razia de laatste race voor het team van Arden. Dat hij het nu in de GP2 ‘main series’ mag proberen, toont dat Fisichella vertrouwen heeft in Razia.

Durango

Davide Valsecchi

Nelson Panciatici

Durango eindigde in 2008 in de achterhoede en wisselde ook te vaak van rijders. Davide Valsecchi reed vorig jaar acht races voor het team en won de laatste race. Bovendien werd hij opgenomen in het rijdersprogramma van Renault. Valsecchi krijgt de Fransman Nelson Panciatici als teamgenoot. De 20-jarige coureur reed eerder in de Formule Renault en was vooral succesvolle in Spaanse Formule 3-kampioenschappen.

DPR

Michael Herck

Giacomo Ricci

David Price Racing (DPR) fungeerde tot nu toe als achterhoedeteam. Eigenaar David Price besloot dit jaar om zijn aandelen van het team te verkopen en zich meer te gaan richten op het managen van coureurs. Het team wordt overgenomen door de Belg Andre Herck. Herck’s zoon Michael – rijdend onder een Roemeense licentie – presteerde goed in lagere raceklassen, maar wist in zowel de GP2 als de GP2 Asia Series geen potten te breken. Giacomo Ricci werd in 2006 Formule 3000-kampioen en reed vorig jaar al een handvol races voor DPR, maar moest bij gebrek aan budget uitwijken naar de GT’s.

Ocean Racing Technology

Karun Chandhok

Álvaro Parente

Voormalig Formule 1-coureur Tiago Monteiro kocht het kwakkelende BCN Competición in november 2008 en doopte het om tot Ocean Racing Technology. Nederlander Yelmer Buurman onderhield goede contacten met het ‘nieuwe’ team door voor Ocean Racing mee te doen aan de GP2 Asia Series, maar het leidde niet tot een overeenkomst voor het reguliere kampioenschap. Monteiro koos voor Karun Chandhok en Álvaro Parente, beiden ervaren GP2-rijders. Chandhok moet het vooral hebben van zijn rijke vader (die overigens erg dik is met Force India-teambaas Vijay Mallya), maar wist in het verleden ook te verrassen. Portugees Parente won in 2007 het Renault World Series-kampioenschap, maar was in de GP2 nog niet echt succesvol.