Max Verstappen heeft drie plekken gridstraf en twee strafpunten gekregen voor het negeren van gele vlaggen in de kwalificatie voor de Grand Prix van Rusland.

Verstappen moest na de kwalificatie op het matje komen omdat hij aan het eind van Q1 de gele vlaggen zou hebben genegeerd na een spin van Sergej Sirotkin. De Nederlander is daar vervolgens schuldig aan bevonden door de wedstrijdleiding.

Veel gevolgen heeft de straf van drie gridposities niet voor de Red Bull-coureur: hij was sowieso al veroordeeld tot achteraan starten als gevolg van een eerdere gridstraf die hij voor een motorwissel had gekregen. Hij stond ook voor deze extra straf al laatste op de onofficiële startopstelling (de definitieve grid wordt zondag bekendgemaakt).

De twee strafpunten op zijn licentie brengen het totaal aantal strafpunten dat Verstappen de laatste twaalf maanden heeft verzameld op zeven. Pas bij twaalf strafpunten volgt er een race schorsing.

Na de Grote Prijs van Amerika van dit jaar, met eerst Rusland en Japan nog voor de boeg, levert Verstappen weer een strafpunt in dat hij vorig jaar in Amerika opgelegd heeft gekregen. Elk punt blijft namelijk twaalf maanden staan.