De eerste gridstraf van het jaar is uitgedeeld en Daniel Ricciardo heeft de twijfelachtige eer deze in ontvangst te nemen. De Australiër moet bij zijn thuisrace drie startplekken inleveren voor te snel rijden tijdens een rode vlag.

De rode vlag ging halverwege de tweede vrijdagtraining uit vanwege rommel op het rechte stuk van start/finish. Ricciardo was net aan een snel rondje op de ultra softs begonnen en overschreed toen code rood werd gegeven een minimumsectortijd bij het terugkeren naar de pits.

Het vergrijp levert Ricciardo drie plekken gridstraf en twee strafpunten op zijn licentie op. Daarmee komt de Red Bull-rijder er lichter vanaf dan normaal, omdat de wedstrijdleiding heeft vastgesteld dat hij daadwerkelijk ‘significant afremde’ alleen dat was dus alsnog net niet genoeg. Dat kwam ook omdat hij zijn stuurdisplay niet goed had afgelezen, gaf Ricciardo toe.

Ricciardo onderweg in Melbourne.

De Aussie sloot de tweede training uiteindelijk als zevende af. Na het afbreken van zijn geplande snelle rondje, ging hij niet op herhaling en concentreerde zich op een racesimulatie. “Ik was ook blijer met hoe de langere runs verliepen dan de kortere”, vertelt hij. “Los van de rode vlag was ik sowieso niet blij met de balans van de auto toen ik weinig brandstof in de tank had voor mijn snelle rondje.”

“We hebben nog werk te doen”, resumeert Ricciardo dan ook, al wil hij zeker niet van een slechte vrijdag spreken. “Nee hoor, en ik heb een goede indruk gekregen van hoe de auto het hier doet. Het zou zaterdag bovendien moeten regenen, waardoor je je dan weer moet afvragen hoe belangrijk deze vrijdag was. Iedereen lijkt op basis van de tijden echter dicht bij elkaar te staan. Hopelijk is dat in de praktijk ook zo.”