Het was vandaag op het Circuit de Catalunya niet altijd de dag van Lotus. Vooral bij Romain Grosjean ging het fout: in de tweede sessie waaide op spectaculaire wijze de motorkap van zijn E23 af.

“Het was niet mijn beste dag”, zegt de Fransman, wiens bodywork besloot op topsnelheid op start/finish voor zichzelf te beginnen, resulterend in een regen van koolstofvezel. “Het zag er nogal dramatisch uit”, beaamt Grosjean. “Ik heb morgen in de derde training met het oog op de kwalificatie dus nog wel wat werk te verzetten.”

Grosjean (uiteindelijk twaalfde op 2,2 seconden van Hamilton) kijkt met een positieve blik vooruit het weekend in: “We weten dat de auto potentie heeft, dus als het morgen allemaal goed gaat kunnen we nog een goed weekend hebben.”

Palmer en Maldonado

Grosjean kwam tijdens de eerste training überhaupt niet aan rijden toe, omdat toen testcoureur Jolyon Palmer in zijn Lotus te vinden was. Die levert met 21 rondjes en de dertiende plaats een solide prestatie af. “Het was rijtechnisch gezien waarschijnlijk mijn beste vrije training tot nu toe”, concludeert de Brit tevreden. “Ik verbeter elke keer als ik het circuit op ga.”

Palmer was in FP1 vaste coureur Pastor Maldonado te snel af, maar dat lag aan de versnellingbakproblemen die de Venezolaan het grootst deel van de ochtendsessie aan de kant hielden. ’s Middags was het probleem verholpen, en kon Maldonado zowaar 34 ronden afleggen, met de veertiende tijd als resultaat.

“In de ochtend was het frustrerend dat ik alles op tv moest volgen, maar ’s middags ging het veel beter”, vat Maldonado zijn dag samen. “We weten dat dit circuit onze auto goed ligt, dus ik denk dat we morgen sterk voor de dag kunnen komen, en zondag misschien nog wel sterker.”