Voor 2015 heeft hij nog nergens een contract op zak, maar al te veel opties lijken er op de transfermarkt voor Romain Grosjean niet te liggen. Een verlengd verblijf bij Lotus is dus waarschijnlijk – iets waar de Fransman best positief tegenover staat.

“Er zijn hier bij Lotus flinke veranderingen aan de gang voor volgend jaar, dus het is lang geen slechte plek om dan te zitten”, zegt Grosjean. “In 2015 gaan we geen wereldkampioen worden, maar punten en wat podiums moeten er wel in zitten. Dan kunnen we in 2016 verder oprukken.”

En er is natuurlijk ook de switch naar Mercedes-motoren die Lotus volgend jaar maakt. “Mercedes heeft de sterkste motor van het veld en waarschijnlijk behouden ze dat voordeel volgend jaar, dus de overstap is goed voor het team”, aldus een optimistische Grosjean. Hij trekt de vergelijking met Williams: “Vorig jaar waren ze nergens, maar met een goede motor en auto rijden ze nu weer vooraan. Zo kan het met Lotus ook gaan. De motorswitch maakt het er hier dus een stuk aantrekkelijker op.”

Bij de Mercedes-deal zit automatisch de benzine van Petronas inbegrepen – wat mogelijk voor moeilijkheden kan zorgen, want één van de sponsoren die Grosjean momenteel meebrengt naar Lotus is de Frans oliemaatschappij Total. De coureur denkt echter niet dat het zijn onderhandelingspositie schaadt: “Ze begrijpen het bij Total wel. We willen onze lange relatie in stand houden. Als er geen Total in de auto gaat, wil dat nog niet zeggen dat ik geen Total-coureur meer ben.”

Transfermarkt

Waar Grosjean misschien eerst nog actief op zoek was naar een nieuw contract bij een topteam – hij werd genoemd als Ferrari-coureur, mochten Räikkönen of Alonso besluiten dat team te verlaten – kwamen de zaken er heel wat anders bij te liggen na de bekendmaking van de transfer van Sebastian Vettel naar Ferrari.

“Dat verwachtte ik niet”, vertelt Grosjean. “Dat heeft een hoop dingen veranderd. Nu gaat alles heel snel, en ik denk ook dat Fernando Alonso nog steeds op de markt is. Alles hangt er vanaf of hij naar McLaren verhuist, of er een jaartje tussenuit gaat.”