Nu de eerste testsessie erop zit, is Lotus-coureur Romain Grosjean positief gestemd over zijn nieuwe auto. Volgens de Fransman voelt de E23 een stuk beter aan dan zijn rampzalige voorganger.

“We voelden meteen dat we een aantal van onze doelen gehaald hebben”, vertelt Grosjean aan Autosport. Over zijn ervaringen in Jerez. “De auto is veel makkelijker te besturen, en reageert voorspelbaarder.” Een veelbelovend begin dus, al zeggen de testresultaten nog niet al te veel, weet Grosjean ook: “In Barcelona zullen we meer duidelijkheid hebben.”

Of de nieuwe Lotus-bolide competitief zal blijken of niet; aan de interne situatie van het Britse team zal het volgens Grosjean niet liggen. Na alle bezuinigingen en gerommel in het personeelsbestand waar de renstal vorig jaar mee te maken had, heeft men in Enstone de zaken nu namelijk goed op orde. “Het gaat beter en beter”, bezweert de Franse coureur. “We hebben veel geleerd en positieve veranderingen doorgevoerd.”

Stabiele basis

Daarmee doelt hij natuurlijk vooral op de switch van Renault-aandrijving naar motoren van het dominante Mercedes, waar Lotus dit jaar veel van verwacht. Grosjean: “Die overstap is heel belangrijk, zodat we weten dat we de juiste krachtbron in de auto hebben liggen. Dan kan daar in elk geval niet meer aan getwijfeld worden.”

Het feit dat Lotus maandag de sponsordeal met Saxo Bank verlengde, maakt Grosjean nog eens extra blij. “Iedereen doet hard zijn best om meer sponsors te vinden, dus daarom is het heel mooi dat we Saxo Bank erbij houden”, zegt de 28-jarige rijder. “Want: hoe meer sponsors, hoe meer budget we hebben.”

Al met al zorgen de veranderingen voor een veel stabielere situatie voor aanvang van het seizoen, legt Grosjean uit: “We hadden wat tijd nodig om de plooien glad te strijken, maar nu is er dan ook veel meer rust in vergelijking met vorige winter. We gaan de goede kant op, en dat is mooi om te merken.”