Romain Grosjean is er van onder de indruk dat Lotus met een bijna niet doorontwikkelde bolide alsnog vrijwel het gehele seizoen competitief is: “De basis is gewoon heel goed.”

Grosjean is in gesprek met Motorsport.com vol lof over hoe de formatie uit Enstone er ondanks het uitblijven van grote updates in is geslaagd competitief te blijven, getuige zijn podiumplek in Spa, 44 punten en de twaalf keer dat het hem is gelukt zich bij de eerste tien te kwalificeren.

Volgens Grosjean is het ‘bijna niet te geloven’ dat Lotus er dit soort resultaten uit heeft weten te halen. “Want we rijden nog altijd met vrijwel dezelfde bolide als bij de eerste race van het jaar, in Australië. Er zijn wat kleine dingen aan veranderd, maar grote updates zijn uitgebleven.”

Dat Lotus het relatief gezien ‘geweldig’ doet, komt volgens de Fransman doordat ‘de basis gewoon heel goed’ is. “Als hij was doorontwikkeld, hadden we echt nog veel meer uit de E23 kunnen halen, maar het is welbekend waarom dat niet is gebeurd.”

Grosjean verwijst daarmee naar de financiële problemen van Lotus en voortslepende gesprekken over een overname door Renault, waardoor er niet in het team geïnvesteerd wordt. Voor hem zijn die perikelen de reden geweest voor 2016 over te stappen naar Haas, zoals eind september bekend werd.