Romain Grosjean heeft zijn schorsing uitgezeten en rijdt dit weekend de Grand Prix van Singapore. Of er nog crashes verwacht worden? “Het is dom als men denkt dat ongelukken uitblijven als ik niet aan de start sta.”

De Fransman rijdt een alles-of-niets-seizoen. Hij eindigde al regelmatig op het podium, maar was regelmatig de hoofdverantwoordelijke voor een ongeluk. Michael Schumacher, Lewis Hamilton en Fernando Alonso kunnen daar over meepraten.

Grosjean mag in de nauwe straten van Singapore weer gaan racen. Of hij extra voorzichtig gaat doen? “Het ligt iets ingewikkelder dan dat”, aldus de Lotus-coureur. “Je moet een aantal dingen juist aanpakken. Ik probeer te leren van deze lastige periode om er een betere coureur van te worden. Het is dom als men denkt dat ongelukken uitblijven als ik niet aan de start sta.”

“Het ligt niet altijd aan mij. Een aantal keer natuurlijk wel, maar dat is niet standaard het geval. In Monza waren twee wereldkampioenen bij een incident betrokken”, zegt Grosjean over het duel tussen Vettel en Alonso, waarbij de Red Bull-coureur een pitstraf kreeg.

De Fransman stelt ook dat ervaring een belangrijke factor is in het ontlopen van ellende in de openingsronden. “De meeste mensen vergeten soms dat dit mijn eerste volledige F1-seizoen is. Ik rij bijna altijd bij de eerste tien en haal nagenoeg altijd de laatste kwalificatie. Je rijdt altijd met ervaren coureurs om je heen en dan leer je minder snel dan wanneer je verder achteraan staat. Dan zie je dat soort fouten voor je gebeuren.”

“Het luistert heel nauw of je de goede of foute beslissing neemt. Soms hangt het van een tiende van een seconde af. Soms zelfs nog minder. Het is altijd erg hectisch. Je hebt ervaring nodig om de juiste beslissing te nemen. Ik ben in ieder geval bezig een aantal dingen in mijn voorbereiding te wijzigen zodat ik beter word.”