Een contract voor volgend seizoen heeft Romain Grosjean nog niet, maar hoopvol over een nieuw seizoen bij Lotus is hij wel. Ook blikt hij terug op een turbulent jaar.

“Ik heb dit seizoen meer geleerd dan in de rest van mijn carrière bij elkaar”, zegt de 26-jarige Fransman. Terwijl teamgenoot Kimi Räikkönen een race won en derde in de WK-stand werd, beleefde Grosjean een seizoen van ups en downs. Hij behaalde drie podiumplekken, maar werd ook voor een race geschorst na het veroorzaken van de startcrash in Spa.

Binnenkort zal Lotus bekend maken of het doorgaat met Grosjean als racecoureur voor volgend seizoen. De Fransman is ervan overtuigd dat als zijn contract verlengd wordt, het in 2013 beter zal gaan. “Ik wil graag het vertrouwen dat het team in mij heeft terugbetalen. Ik voel me nu een stuk beter dan in het begin van het seizoen. Ik leer elke dag nog wat bij en blijf mezelf steeds verbeteren. In 2013 zal ik zeker sterker zijn”, aldus Grosjean.

“Normaal is je eerste jaar bij een topteam een leerjaar, waarna je in het tweede jaar voor de zege kunt gaan. In de Formule 1 is dat anders”, tempert Grosjean de verwachtingen. “Ik begon afgelopen jaar voortvarend met een derde startpositie in Melbourne en scoorde drie podiumplaatsen. In de tweede helft van het seizoen had ik wat mindere races, maar het team is me altijd blijven steunen.”

Officieel was Grosjean geen rookie meer afgelopen seizoen. In 2009 stapte hij namelijk halverwege het seizoen in bij Renault (voorloper van Lotus) als vervanger van Nelson Piquet Junior. In een matige auto en zonder ervaring leek Grosjean al na een aantal races voorgoed uit de picture te zijn voor een vervolg van zijn F1-carrière. Via Auto GP en het FIA GT1 toerwagenkampioenschap in 2010 kwam Grosjean in 2011 in de GP2 terecht. Hij won het kampioenschap en wist zo opnieuw een contract bij Lotus te versieren.