Romain Grosjean finishte zondag als zesde in de Grand Prix van Italië, maar verloor dat resultaat na een diskwalificatie. Grosjean is de eerste coureur met deze twijfelachtige eer sinds Felipe Massa in 2015. Diskwalificaties komen in de Formule 1 tegenwoordig nauwelijks nog voor, blijkt wel als we in de archieven duiken. FORMULE 1 zette de laatste vijf diskwalificaties uit races op een rij.

Grand Prix van Brazilië, 2015, Felipe Massa (achtste)
Williams-coureur Felipe Massa werd in 2015 gediskwalificeerd tijdens zijn thuisrace, de Grand Prix van Brazilië. Massa passeerde de finish oorspronkelijk als achtste, maar na de race bleek dat de temperatuur van zijn rechterachterband hoger was dan toegestaan. De Braziliaan verloor zodoende zijn vier punten. Williams ging niet in beroep omdat het toch al zeker was van de derde plek bij de constructeurs.

Felipe Massa, Williams, 2015.

Grand Prix van Australië, 2014, Daniel Ricciardo (tweede)
Daniel Ricciardo reed in zijn eerste race voor Red Bull Racing naar een indrukwekkende tweede plaats. Hij behaalde dat resultaat ook nog eens tijdens zijn thuisrace, de Grand Prix van Australië. Na de race bleek echter dat de brandstoftoevoer van zijn auto te hoog was. Een diskwalificatie was het gevolg, waardoor Ricciardo zijn allereerste Formule 1-podium moest inleveren. Red Bull vocht de beslissing nog aan, maar de diskwalificatie bleef staan.

Daniel Ricciardo, Red Bull Racing, 2014.

Grand Prix van Australië, 2011, Sergio Pérez en Kamui Kobayashi (zevende en achtste)
In 2011 maakt Sergio Pérez zijn Formule 1-debuut bij Sauber. In een prima eerste race wordt hij zevende, een positie voor teamgenoot Kamui Kobayashi. Beide Saubers worden echter gediskwalificeerd vanwege een illegale achtervleugel. Sauber komt er later achter dat de achtervleugel illegaal was door een productiefout.

Sergio Pérez, Sauber, 2011.

Grand Prix van Australië, 2009, Lewis Hamilton (derde)
Lewis Hamilton vecht tijdens de Australische Grand Prix in 2009 met Jarno Trulli. Hamilton finisht oorspronkelijk als vierde, maar klimt naar plek drie als blijkt dat Trulli hem tijdens de safetycar ingehaald heeft. De wedstrijdleiding komt er later achter dat Hamilton en McLaren hen bewust misleid hebben met verkeerde informatie. Trulli krijgt daarom zijn derde positie terug, Hamilton wordt uit de uitslag geschrapt.

Lewis Hamilton, McLaren, 2009.

Grand Prix van Australië, 2008, Rubens Barrichello (zesde)
De Grand Prix van Australië in 2008 is een knotsgekke race. Oorspronkelijk halen slechts zeven auto’s de finish, waaronder die van Rubens Barrichello, maar de Braziliaan wordt gediskwalificeerd. Hij zou tijdens de race een rood licht bij de pitstraat genegeerd hebben en moet zijn zesde positie inleveren. Räikkönen scoort daardoor één punt, terwijl hij vijf ronden voor tijd uitviel met een motorprobleem.