Esteban Gutiérrez is door Sauber bevestigd als tweede coureur voor 2014. Daarmee behoudt de Mexicaan het stoeltje dat hij vorig jaar bemachtigd had.

Het leek er in eerste instantie echter niet op dat Gutiérrez die plek zou behouden. Sauber was namelijk al zo goed als rond met de jonge Sergej Sirotkin, die een karrenvracht aan Russisch geld mee zou nemen, wat mogelijk zou leiden tot een Russische overname van het team. De Mexicaanse sponsor Telmex gaf echter de doorslag. Sirotkin moet voorlopig genoegen nemen met een testrol.

Teambaas Monisha Kaltenborn verwacht dat Gutiérrez in zijn tweede jaar tot bloei zal komen. “Afgelopen jaar heeft hij ondervonden hoe lastig het kan zijn voor een debutant in de Formule 1”, zegt zij. De Mexicaan eindigde slechts eenmaal in de punten. “Desalniettemin verbeterde hij zich aanzienlijk gedurende het seizoen en was hij de hoogstgeklasseerde rookie in het kampioenschap. Vaak geven de resultaten ook geen volledig beeld. Ik weet zeker dat hij zijn ervaring nu kan omzetten in betere prestaties. Zeker omdat hij iedereen in het team kent.” 

Op één iemand na dan, want Gutiérrez krijgt na het vertrek van Nico Hülkenberg een nieuwe ploeggenoot. Voor het tweede jaar op rij wordt hij gekoppeld aan een Duitser. Ditmaal in de persoon van Adrian Sutil, die vorige week al werd bevestigd bij Sauber. Dit zorgt er wel voor dat de kansen van Giedo van der Garde nog verder zijn geslonken. Voor de Nederlander blijven er nu nog twee opties over: Caterham of Marussia.