Sauber is in Sotsji een stukje sterker dan Lotus, Marussia en Caterham, maar zwakker dan de rest. Voor coureurs Esteban Gutiérrez en Adrian Sutil was de kwalificatie dan ook vooral een onderling duel.

En Gutiérrez wist het tweegevecht in zijn voordeel te beslissen, met een verschil van vier tienden. De Mexicaan begint daardoor – met hulp van enkele gridstraffen van deelnemers voor hem – van de dertiende startplek aan de Grand Prix van Rusland, Sutil vanaf de veertiende.

“Ik denk dat de onderlinge strijd die Adrian en ik uitvechten erg mooi en spannend is, waarbij we elkaar tot de limiet pushen”, meldt Gutiérrez, die door tijdverlies in VT3 op achterstand het kwalificatie-duel in ging: “Ik had een technisch probleem tijdens de slottraining, maar wist me gelukkig gedurende de kwalificatie steeds te verbeteren en op het eind een goed rondje te doen, wat erg belangrijk was.”

Bij teammakker Sutil ging het daar juist mis, wat in de ogen van de Duitser de oorzaak was van zijn nederlaag. “De kwalificatie verliep grotendeels normaal, maar in mijn laatste vliegende rondje maakte ik een fout. Als ik dat niet had gedaan, was ik één plekje hoger geëindigd”, stelt hij stellig, al erkent hij dat het ‘verder weinig verschil maakt’. “Want dit is voor ons als team wel zo’n beetje het maximale.”

Giampaolo Dall’Ara, head of track engineering, beaamt dat. “We staan waar we hadden verwacht te staan. Esteban verdient een pluim omdat hij zich goed heeft hersteld na de problemen tijdens de derde vrije training, terwijl Adrian wat sneller had kunnen zijn, maar een paar tienden liet liggen door de fout die hij maakte.”