Als coureurs van het Amerikaanse Haas kunnen Kevin Magnussen en Romain Grosjean de race in Austin, Texas als een soort thuiswedstrijd beschouwen. Behalve de steun van het publiek hebben ze nog iets om naar uit te kijken: ze krijgen donderdag de kans demorondjes te rijden in een NASCAR-bolide.

Eerst maar over die thuisrace, die belooft op voorhand niet makkelijk te worden voor het team dat 2019 al heeft afgeschreven vanwege een fundamenteel probleem met de auto. Ondanks dat is er echter nog reden genoeg om zin te hebben in het thuisnummer van het team, zo maakt Kevin Magnussen duidelijk: “We willen het er natuurlijk goed doen en krijgen er altijd veel steun, wat extra motivatie geeft.”

Lees ook: Haas verwacht geen verbetering dit seizoen: ‘Toch maar vier races te gaan’

“Je ziet altijd veel mensen in Austin met Haas-shirts, zeker op ‘Haas hill'”, verwijst hij naar de plek op het Circuit of the Americas waarvoor Haas-fans speciale tickets kunnen kopen. Teamgenoot Romain Grosjean zegt zich altijd ‘erg trots’ te voelen als coureur voor een Amerikaans team in Amerika te rijden. “De Grand Prix van Frankrijk is natuurlijk mijn thuisrace, maar die in Amerika is ook heel speciaal. We kunnen er op zoveel support rekenen.”

Kevin Magnussen. Foto: Haas F1.

Ongeacht hoe de race uitpakt, belooft het op voorhand een memorabel raceweekend voor Magnussen en Grosjean te worden, omdat ze de donderdag ervoor de kans krijgen op het Circuit of the Americas te rijden met een NASCAR-bolide. Haas-eigenaar Gene Haas heeft namelijk ook een NASCAR-team, Stewart Haas Racing, en drievoudig NASCAR-kampioen en mede-teameigenaar Tony Stewart zal Magnussen en Grosjean bijstaan.

Haas’ Formule 1-coureurs willen al langer een NASCAR van de baas proberen en hebben er zin in. Magnussen: “Ik heb geen idee wat ik kan verwachten, behalve dat het compleet anders zal zijn dan elke andere auto waarmee ik over deze baan heb gereden. Het wordt interessant en ongetwijfeld leuk.” Grosjean weet in elk geval al één ding om rekening mee te houden: “Ik denk dat we een stuk vroeger op de rem moeten trappen dan in de Formule 1!”

Lees ook: Steiner: ‘Hadden beter naar coureurs moeten luisteren’

De NASCAR van Stewart-Haas Racing. Foto: Stewart-Haas Racing.