Gene Haas, eigenaar van het gelijknamige F1-team, vindt dat Liberty Media de tv-inkomsten niet socialistisch moet gaan verdelen. Volgens de Amerikaan verdienen de grote teams op basis van het verleden meer dan de rest.

Het huidige Concorde Agreement, waarin onder andere de inkomstenverdeling is vastgelegd, loopt af in 2020. Liberty Media wil het betalingssysteem veranderen. Dit wordt toegejuicht door de meeste teams uit het middenveld, omdat zij hopen op een gelijkere verdeling van de tv-gelden. Maar Motorsport.com meldt dat Gene Haas vindt dat de topteams recht moeten blijven hebben op een groter deel van de inkomsten dan de rest.

“Ik denk dat we voorzichtig moeten zijn met de verdeling van de inkomsten”, meent de Amerikaan. “Sommige teams doen al vijftig jaar mee en verdienen op basis daarvan een groter deel van het geld. Ik zeg niet dat de teams onderaan niet meer mogen verdienen, maar dat de topteams meer moeten blijven verdienen. Je kan het niet zo gerechtelijk verdelen, want races winnen moet beloond worden. Het moet geen socialistische structuur worden.”

Haas weet dat de kleinere teams moeite hebben met het vinden van grote sponsors. “De teameigenaren zitten op de laatste rij bij de inkomstenverdeling en ze hebben het moeilijk”, meent hij. “Als de kijkcijfers omlaag gaan, wordt de sponsoring ook minder. Er is nu wel veel vraag van de media, maar hoe het geld verdeeld gaat worden is nog maar de vraag. Helaas hebben de teams geen sterke positie bij de verdeling van de inkomsten, want we beheren de Formule 1 nou eenmaal niet.”