Gene Haas, de Amerikaan die toestemming van de FIA heeft gekregen om met een eigen team de Formule 1 te betreden, heeft nog maar eens herhaald dat hij echt een volledig eigen formatie wil starten en geen bestaande renstal wil overnemen.

Afgelopen weekend doken er geruchten op dat Haas – die met zijn Haas Formula in 2015 of 2016 op de grid zal verschijnen – interesse zou hebben in het overnemen van Lotus of Caterham.

Een woordvoerder van Haas heeft dat echter vrijwel gelijk weer ontkracht ten overstaan van Autosport: “Gene’s plannen zijn niet veranderd. Het blijft zijn intentie om een volledig Amerikaans team op te bouwen en dit vanuit de Verenigde Staten te runnen.”

Lotus
Lotus zelf heeft niet op dergelijke wijze inhoudelijk gereageerd op de geruchten aangaande Haas, maar was via haar sociale media wel actief bezig deze belachelijk te maken met een ‘speurtocht’ naar Haas.

Los daarvan is het echter een publiek geheim dat Lotus-eigenaar Gérard Lopez open staat voor nieuwe investeerders. Afgelopen jaar was de formatie uit Enstone maanden lang in onderhandeling met consortium Quantum Motorsports over de verkoop van zo’n 35 procent van de aandelen in het team, maar die deal viel uiteindelijk uit elkaar.

Lopez heeft sindsdien alsnog een deel van het team verkocht, maar dan aan het Russische communicatiebedrijf Yota, dat de renstal ook sponsort middels dochteronderneming YotaPhone. In dat geval gaat het naar verluidt om een aandeel van zo’n tien procent in de formatie, die volgens de laatste berichten nog altijd geldzorgen heeft.

Caterham
Hoewel Haas dus geen interesse heeft in het overnemen van Caterham, staat het Maleisisch-Engelse team volgens Autosport wel degelijk in de etalage. Eigenaar Tony Fernandes liet voor aanvang van dit seizoen weten eindelijk resultaat te willen zien en niet uit te sluiten de stekker eruit te trekken als dat niet volgt, hetgeen na een dramatische seizoensstart steeds waarschijnlijker lijkt.

Autosport bericht nu dat Fernandes al met ‘verscheidene partijen’ heeft gesproken over de verkoop van zijn team, maar nog geen akkoord heeft bereikt, terwijl ook de gerenommeerde autosportjournalist Joe Saward – naast journalist tevens adviseur van de auto-afdeling van Caterham – heeft aangegeven dat er geruchten rondzingen over een mogelijke verkoop.