*

Hamilton: ‘Albon wacht een mooie toekomst, Red Bull moet achter hem blijven staan’

Daan de Geus

Daan de Geus

29 oktober 2019 14:40

Hamilton: ‘Albon wacht een mooie toekomst, Red Bull moet achter hem blijven staan’
Motorsport Images

Vijfvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton denkt dat Red Bull-rookie Alexander Albon een mooie toekomst in de Formule 1 kan hebben en de energiedrankfabrikant hem daarom moet blijven steunen. “Ik hoop dat ze dat doen, want ze danken coureurs vaak snel af als de prestaties er niet altijd zijn.”

Mooie woorden van Hamilton aan het adres van Albon dus, zijn soort van landgenoot die in Engeland geboren en getogen is, maar vanwege zijn komaf onder de Thaise vlag rijdt. Albon begon dit jaar bij Toro Rosso maar promoveerde in de zomerstop naar topteam Red Bull. In zes optredens voor dat team finishte hij telkens in de top zes, met een vierde plek als beste resultaat, al crashte hij ook een paar keer in de trainingen en in een kwalificatie.

Lees ook: Albon voelt geen extra druk door crashes: ‘Ben blij met hoe ik me herpak’

“Alexander rijdt echter heel goed en maakt niet veel fouten”, meent Hamilton, die verder denkt dat het voor Albon niet makkelijk kan zijn om naast Max Verstappen te rijden, ‘een coureur die onder veel mensen veel aanzien geniet en op een voetstuk wordt geplaatst’. “Daarnaast is Albon jong en heeft hij het niet makkelijk gehad in zijn leven. Hij heeft een interessante achtergrond en heeft veel obstakels moeten overwinnen.”

Alexander Albon in actie voor Red Bull Racing.

“Er wacht hem een mooie toekomst”, zegt Hamilton over de 23-jarige Albon. “Ik hoop dat Red Bull hem de komende jaren blijft steunen. Dat is heel, heel belangrijk, want ze hebben er daar vaak nogal een handje van coureurs af te danken als de prestaties er misschien niet altijd zijn. Ik hoop dat ze goed voor hem zijn.”

Strijd om tweede zitje
Een voorbeeld van hoe snel het kan gaan bij Red Bull is Pierre Gasly: hij maakte begin dit seizoen de opstap van Toro Rosso naar Red Bull, maar werd na een teleurstellende eerste seizoenshelft in de zomerstop teruggezet.

Albon en Gasly mogen zichzelf allebei nog kanshebber voor het Red Bull-zitje naast Verstappen in 2020 noemen, net als Toro Rosso’s Daniil Kvyat, die ook een lang en achtbaanachtig Red Bull-verleden heeft.

Red Bull-kopstuk Helmut Marko streepte Kvyats naam in september nog openlijk van het kandidatenlijstje voor Red Bull, maar vertelde de Russische versie van Motorsport in Mexico dat Kvyat toch nog kanshebber is.

Lees ook: Marko doet deur dicht voor Hülkenberg: ‘Alle vier onze coureurs onder contract voor 2020’