Lewis Hamilton heeft de kwalificatie voor de Grand Prix van Oostenrijk voortijdig afgesloten met een crash. De Brit werd na zijn schuiver op gejuich ‘getrakteerd’ door een deel van het oranjelegioen.

Dat de gemoederen nog altijd niet helemaal zijn bedaard tussen de meer rabiate delen van de Hamilton- en Max Verstappen-fans, werd zo wel weer eens onderstreept. Vorige week kon Verstappen immers op het nodige gejoel rekenen van een deel van het Britse publiek. Dit uiteraard vanwege de felle titelstrijd die de twee in 2021 uitvochten – en die Verstappen in de controversiële Grand Prix van Abu Dhabi won.

Hamilton en Verstappen zelf leken lange tijd een streep onder hun titelstrijd van 2021 te hebben gezet. Al deelde Hamilton vorige week in Engeland een plaagstootje uit door te stellen dat het fijn was met een ‘verstandige coureur’ als Charles Leclerc te vechten. Hamilton en Leclerc duelleerden op Silverstone zonder incident in Copse, waar Hamilton en Verstappen vorig jaar een controversiële clash hadden.

“Wel wat anders dan vorig jaar”, voegde Hamilton daar in Silverstone nog aan toe, verwijzend naar zijn duels met Verstappen. De Nederlander counterde dit weekend, met de kwinkslag dat het ‘mooi is om te zien dat Hamilton op zijn 37ste nog leert hoe je een apex moet raken’. Dat deed Hamilton dit jaar in Silverstone wel in duel met Leclerc. In 2021 in duel met Verstappen niet.

Lees ook: Hamilton en Wolff veroordelen boegeroep van fans richting Verstappen: ‘Er zijn grenzen’

In de kwalificatie voor het sprintweekend op Oostenrijk kreeg Hamilton onbedoeld de handen van het in groten getale aanwezige orange army op elkaar met een crash in Q3. De Nederlandse fans maakten zo geen reclame voor zichzelf. De Mercedes van de zevenvoudig wereldkampioen lag redelijk in de kreukels, maar hij kon ongedeerd uitstappen. Volgens Mercedes deed hij mee om een plek op de eerste twee rijen.

Hamiltons teamgenoot George Russell crashte na de hervatting ook uit Q3. Hij schoof achterwaarts de barrière in. Mercedes wacht zo een flinke avond van sleutelen aan de twee gecrashte W13-bolides.

Lees ook: Hamilton ‘gelooft echt’ in zege voor Mercedes in 2022