Afgelopen weekend reed Lewis Hamilton in Singapore op klinkende wijze naar de overwinning. Zijn vader Anthony stond breed lachend vooraan bij de podiumceremonie – dit keer ook echt als vader, en niet als manager, zoals vroeger het geval was.

Lewis’ vader begeleidde zijn zoon van de karts tot het binnenhalen van de wereldtitel in 2008. In 2010 besloot de toenmalige McLaren coureur echter dat hij zijn vader niet meer als manager wilde. Hamilton wilde voortaan zelf degene zijn die de sportieve beslissingen nam. Een jaar later ging hij in zee met een nieuwe manager: de Brit Simon Fuller, onder andere ook zaakwaarnemer van David Beckham.

“Ik kan me nog herinneren dat ik met de pers praatte toen ik afscheid had genomen van mijn vader als manager”, vertelt de leider in de stand van het wereldkampioenschap. “Toen zei ik dat ik niet kon wachten op het moment dat hij gewoon weer m’n vader zou zijn, en dat is precies wat jullie nu zien. Dat voelt geweldig.”

Vlak voor de race in Singapore hadden de Hamiltons een mooi vader-zoon-moment. “Hij kwam naar de auto toe terwijl ik instapte, en schudde m’n hand. Normaal geef ik hem altijd ook een knuffel voor ik instap, maar nu zat hij op de wc of zo, ik miste hem al”, zegt junior. De handdruk betekende veel voor Lewis: “Het was een heel speciaal gevoel. Ik weet nog dat hij me voor mijn allereerste race de hand schudde. Dus toen hij dat zondag deed, voelde het net alsof ik weer dat achtjarige jochie was.”

Hamilton heeft enorm veel bewondering voor zijn vader, die vroeger keihard moest werken om de kartloopbaan van zijn zoon te kunnen bekostigen. “Ik kan me echt geen voorstelling maken van zijn mentaliteit, hij had vier baantjes en dan regelde hij ook nog eens alles voor de kart”, zegt de Brit. “Het was de oudste kart op de wereld, maar hij wist hem toch elke keer weer in de juiste staat te krijgen. Dan kocht ‘ie weer benzine enzo. Wat hij allemaal heeft moeten doorstaan om mij in de koningsklasse te krijgen… Ik ben heel erg trots op mijn familie.”