Het is even wennen, geen Mercedes die poleposition pakt. Na Bahrein was het in Canada pas voor de tweede keer dit jaar het geval. Lewis Hamilton, zelf na Sebastian Vettel de tweede man van de dag, heeft er vrede mee. Zijn teleurgestelde teamgenoot Valtteri Bottas is nog verder terug te vinden in de uitslag, op plek zes.

Lees ook: Kwalificatie: Vettel verslaat Hamilton in duel om pole in Montréal, Verstappen strandt in Q2

“Ik ben niet teleurgesteld, want ik heb alles gegeven”, begint Hamilton. “We deden alles wat we konden, de timing was goed.” De Brit weet dat hij zelf het maximale uit zijn Mercedes heeft gehaald en Vettel niet van de eerste startpositie had kunnen houden. “We wisten dat ze snel waren.”

Het verschil zat volgens Hamilton vooral in de derde sector. “In de laatste sector winnen ze vier, vijf tienden.” Het is een sector met lange rechte stukken, waarop Ferrari dankzij haar sterke motor een voordeel heeft ten opzichte van Mercedes. Hamilton weet echter dat momenten als deze erbij horen: “Dit is hoe racen moet zijn en ik ben blij dat ik de Ferrari’s kon splitten.” In plaats van te piekeren over de poleposition van Vettel kijkt hij liever vooruit naar de race. “Morgen wordt interessant, hopelijk wordt het een goede show.”

Lees ook: Polesitter Vettel: ‘Het gevoel, de grip, dit was zó een ronde’

(Tekst gaat door onder de afbeelding)

© Motorsport images.

‘Verre van ideaal’
Bij Valtteri Bottas was de stemming compleet anders. In tegenstelling tot Hamilton kwam hij niet in de buurt van de Ferrari’s en viel hij vooral op door een flinke spin in Q3, waarmee hij een goed resultaat om zeep hielp. “De auto opvangen is beter dan crashen, maar het is verre van ideaal”, zegt hij er zelf over tegen Ziggo Sport.

“Het is niet fijn natuurlijk als je de controle verliest en zelf zo’n fout maakt. Het is ook geen goede voorbereiding voor run twee. Mijn ronde in die run was ook erg rommelig.” Teleurstelling overheerst bij Bottas, maar evenals zijn teamgenoot kijkt hij liever vooruit naar morgen. “In de race ga ik vol in de aanval en we zien wel wat mogelijk is.”

© Motorsport images.