Sebastian Vettel heeft na een spannend duel met Lewis Hamilton de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Canada. Charles Leclerc was derde. Max Verstappen bleef in Q2 hangen toen daarin de rode vlag werd uitgehangen.

Vettel had de derde vrije training ook al als snelste afgesloten en maakte in de kwalificatie optimaal gebruik van Ferrari’s sterkste wapen: de ijzersterke motor achterin de rode bolide. Ferrari pakte haar winst telkens in de derde sector, met het lange rechte stuk. De Duitser was uiteindelijk twee tienden sneller dan Hamilton. Voor Vettel is het zijn eerste pole sinds Duitsland 2018.

Ricciardo als duvel uit doosje
Achter Vettel, Hamilton en Leclerc vinden we een verrassende naam: Daniel Ricciardo. De Australiër was vorig jaar als Red Bull-coureur een vaste waarde in dit groepje, maar sinds zijn overstap naar Renault dit seizoen had hij de top vijf nog niet gehaald. Ricciardo was acht duizendsten sneller dan zijn opvolger bij Red Bull, Pierre Gasly, die op de vijfde plaats terecht kwam.

Verstappen (te) vroeg klaar
Gasly was de enige Red Bull-coureur in Q3, want Verstappen bleef in Q2 steken. Hij ging daarin – net als de Mercedes- en Ferrari-coureurs – voor een poging op medium-banden, maar had last van verkeer en balansproblemen. Zo moest hij op het eind nog een getimede ronde doen op softs, maar die kon hij niet afmaken nadat een harde crash voor Kevin Magnussen ervoor zorgde dat de sessie werd onderbroken.

Lees ook: Verstappen klaar na Q2: ‘Gewoon pech’

De Nederlander eindigde zo als elfde, al zal hij waarschijnlijk als tiende of negende starten omdat enkele coureurs voor hem nog gridstraffen wachten.

Een verdere verassing in de top tien was dat Valtteri Bottas – de nummer twee in het WK – niet verder kwam dan de zesde tijd. Hij spinde eerder in Q3 bijna de muur in maar hield zijn Mercedes er wonderwel uit, al kon hij daarna dus niet meer imponeren.

Q1-exits
De top tien werd verder volgemaakt door Nico Hülkenberg, de McLarens en – ironisch genoeg – Magnussen. Wat de tweede helft van de grid betreft, valt op dat Alfa Romeo’s Antonio Giovinazzi teamgenoot Kimi Räikkönen klopte, met laatstgenoemde die al na Q1 klaar was. Datzelfde ging op voor de beide coureurs van Racing Point en hekkensluiter Williams, waar George Russell maar liefst zeven tienden sneller was dan Robert Kubica.

Teruglezen: Liveblog GP Canada: Vettel en Hamilton vechten om pole Q2-exit Verstappen