Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van China gewonnen. De Mercedes-coureur boekte zijn eerste overwinning van het seizoen. Max Verstappen reed van de zestiende startplek naar het podium.

Hamilton vertrok op het Shanghai International Circuit van pole position, en verloor de leiding geen moment. Toen in de openingsfase op opdrogend asfalt de coureurs van intermediates naar slicks moesten wisselen, kwam Hamilton niet in de problemen. Later, tijdens de tweede serie pitstops, bleef de Brit ook aan kop.

Aan de finish had Hamilton zes seconden voorsprong op Sebastian Vettel. De Duitser, die twee weken geleden won in Australië, gaat nu samen met Hamilton aan de leiding van het wereldkampioenschap.

Vettel en zijn Ferrari-collega Kimi Räikkönen startten in de top vier, maar worstelden in de openingsfase op een opdrogende baan met de grip. Door een safetycarfase voor een crash van Antonio Giovinazzi, lagen de Ferrari’s na een paar ronden zelfs achter de Red Bulls. Vettel hervond echter zijn tempo en stootte terug naar de tweede plek. Räikkönen daarentegen kwam nooit echt in vorm en werd vijfde.

Driver of the Day
Max Verstappen werd door de fans verkozen tot Driver of the Day, en niet voor niets. Na motorproblemen tijdens de kwalificatie startte hij als zestiende. Aan de finish had hij dertien plekken winst geboekt, op weg naar zijn eerste podiumfinish van het seizoen.

Halverwege de race lag Verstappen na inhaalacties op Ricciardo en Räikkönen zelfs even tweede. Hij leek zijn kansen op een goede klassering even weg te gooien toen hij een remfout maakte onder druk van Vettel. Na de tweede serie pitstops belandde Verstappen toch weer op de derde plek. In de laatste ronden van de race moest hij zich maximaal inspannen om Ricciardo achter zich te houden.

Valtteri Bottas, teamgenoot van racewinnaar Hamilton, reed een onopvallende race. De Fin startte als derde, maar viel terug door een spin achter de safety car. Bottas vocht zich van buiten de top tien terug naar de zesde plek. De Ferrari’s en de Red Bulls kon hij echter niet bedreigen.

Gebroken aandrijfas
Bottas finishte één plek voor Toro Rosso-rijder Carlos Sainz. Die reed een heel strakke race, op één moment na. De Spanjaard was als enige coureur op slicks gestart. Die strategie had hem veel kunnen brengen, ware het niet dat hij vroeg in de race spinde. Daarna was Sainz foutloos, en pakte hij zijn tweede toptienklassering op rij.

Sainz vocht onderweg een mooi gevecht uit met landgenoot Fernando Alonso. Die reed, net als twee weken geleden, op de toppen van zijn kunnen. In de zwakke McLaren leek Alonso andermaal onderweg naar punten – totdat zijn aandrijfas brak. Eerder was Stoffel Vandoorne in de andere McLaren ook al uitgevallen.