Zelden is Lewis Hamilton zo verrukt geweest over een rondje als vandaag na de kwalificatie op Monza. De Mercedes-rijder pakte dan ook de pole, met een halve seconde voorsprong op teamgenoot Nico Rosberg.

“Ik genoot enorm van die ronde, het voelde fantastisch. Poëzie op wielen, de adrenaline schoot door me heen”, zegt Hamilton. Het resultaat van zijn extatische kwalificatie-ervaring mocht er zijn: een 1:21,135. De snelste kwalificatieronde op Monza sinds die van Juan-Pablo Montoya in 2005, ruim twee seconden sneller dan Hamiltons eigen poletijd van vorig jaar.

Makkelijk was het niet volgens Hamilton. “Het is een heel moeilijk circuit waar je alles goed moet doen, vooral in de remzones. Samen met het team heb ik al het hele weekend kleine stappen voorwaarts gemaakt met de balans van  de auto. Ik wist dat als alles klopte, ik zo’n rondetijd zou kunnen rijden.”

Niet snel genoeg
Nico Rosberg staat voor het eerst sinds de Grand Prix van Groot-Brittannië niet op pole position. Over hoe dat komt, was hij in de persconferentie na de kwalificatie duidelijk: hij had gewoon niet snel genoeg gereden.

“Ik heb tot dusver een goed weekend gehad, maar Lewis reed een paar hele goede rondjes. Ik kon vandaag niet aan hem tippen”, voegt Rosberg daaraan toe in een persbericht van zijn team.

De nummer twee in de stand van het WK geeft zich nog niet gewonnen. “In de vrijdagtraining was mijn racepace erg goed, dus ik zie het zonnig in voor morgen. Onze auto is duidelijk de snelste hier en ik voorzie een prachtig gevecht met Lewis. Het zou veel voor me betekenen als ik hier kon winnen.”