Lewis Hamilton kan slechts gissen naar de oorzaak van zijn belabberde start tijdens de Grand Prix van Italië. De Mercedes-coureur zag rivaal Nico Rosberg er met de overwinning vandoor gaan.

Hamilton begon de race vanaf pole position, nadat hij in de kwalificatie een halve seconde sneller was geweest dan teamgenoot Rosberg. Direct toen de race begon, kon de Brit de overwinning echter al uit zijn hoofd zetten. Hamilton kwam heel slecht weg en viel terug naar de zesde plek.

“Ik weet niet wat er gebeurde”, zegt Hamilton. “Ik ga het nog wel uitzoeken. Ik liep de hele startprocedure door zoals gewoonlijk. Alleen dit keer kreeg ik denk ik heel veel wheelspin. Hetzelfde als wat Nico overkwam op Hockenheim.”

Onvoorspelbare koppeling
Het is niet de eerste keer dit seizoen dat een Mercedes-coureur plekken verliest bij de start. Zelf was Hamilton bijvoorbeeld al de pineut in Melbourne, terwijl Rosberg een aantal pole positions in rook zag opgaan.

“Onze koppeling werkt wat onvoorspelbaar”, constateert Hamilton. “In het verleden mochten ze je gewoon instructies geven over de temperatuur van de koppeling, zodat je makkelijk weg kon rijden. Nu is het een stuk moeilijker om te weten hoe de koppeling gaat reageren.”

Kleine winstkans
Uiteindelijk finishte Hamilton de race als tweede, dankzij het feit dat zijn Mercedes nog altijd veruit de snelste auto was op Monza. Rosberg bleef echter buiten bereik. De Duitser finishte vijftien seconden voor Hamilton. Al vroeg in de race wist de WK-leider dat de overwinning er waarschijnlijk niet meer in zat.

“Ik kon zien hoe Nico steeds verder weg reed”, vertelt Hamilton. “Alles is mogelijk, maar mijn winstkansen werden met de ronde kleiner. Maar ik kon in elk geval mijn best nog doen. Tweede is het beste dat ik ervan kon maken. Het gevecht gaat verder.”