Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Monaco gewonnen. De Brit wist na een ronden lange strijd Max Verstappen achter zich te houden, die door zijn tijdstraf terugviel naar de vierde plek. Sebastian Vettel mocht daarom als tweede aansluiten op het podium. Valtteri Bottas klom door de straf van Verstappen op naar de laatste podiumplek.

Leclerc onderweg naar pitsstraat, daarbij zijn vloer beschadigend. © Motorsport images.

Waar Monaco meestal garant staat voor een saaie optocht, trakteerde het prinsdom ons vandaag op een waar spektakelstuk. Er was geen mooier eerbetoon mogelijk voor de afgelopen week overleden legende Niki Lauda. Alle coureurs kwamen nog ongeschonden weg bij het doven van de lichten, maar Charles Leclerc zorgde algauw voor de eerste actie. De thuisrijder probeerde na zijn mislukte kwalificatie zijn weekend nog glans te geven, maar vergaloppeerde zich op Nico Hülkenberg en reed daarmee zijn rechter achterband lek. De schade aan zijn vloer als gevolg daarvan maakte een einde aan zijn race.

Lees ook: Hamilton: ‘Ik denk dat Niki zijn petje voor ons af zou nemen’

De rondvliegende stukken rubber zorgde ervoor dat de Safety car naar buiten moest komen. De top van het veld dook direct naar binnen voor verse banden, waardoor het flink druk werd in de pitsstraat. In het gedrang liet Red Bull Max Verstappen te snel vertrekken, waardoor hij in aanraking kwam met de Mercedes van Valtteri Bottas. Het gevolg: een vijf seconden tijdstraf, waardoor een goede klassering in de prullenbak kon.

(Tekst gaat door onder foto)

© Motorsport images.

Strijd om ‘schijnoverwinning’ voor Verstappen
Toch zette Verstappen daarna druk. Hij kwam na zijn stop achter raceleider Lewis Hamilton terecht en bleef aandringen, met zelfs een lichte touché als gevolg. Gelukkig was er voor beiden geen schade. Voor de overwinning ging het echter niet door de straf van Verstappen, maar door Hamilton te passeren kon hij wel zijn podium nog veiligstellen. Helaas voor de Nederlander slaagde hij daar niet in.

Door als tweede te eindigen maakte Sebastian Vettel een einde aan de vijf races durende reeks van één-twee overwinningen van Mercedes. Bottas schoof door de straf van Verstappen op naar de derde plek en maakte daarmee het podium compleet, terwijl Verstappen juist als vierde werd geklasseerd. Pierre Gasly eindigde na een anonieme race op de vijfde plek, maar pakte met de snelste ronde nog wel een extra punt. De beide Toro Rosso’s zorgde voor een klein wonder door achter Sainz als zevende en achtste te finishen.

© Motorsport images.