Zware crashes, veel pech en kleine lichtpuntjes: de eerste seizoenshelft van Brendon Hartley in een notendop. De Nieuw-Zeelander heeft een moeizaam half jaar achter de rug en geeft dat ook toe, maar blikt optimistisch vooruit op Spa.

Bij de laatste race in Hongarije liet Hartley zich weer eens van zijn beste kant zien. Hij haalde in natte omstandigheden Q3, de eerste keer in zijn carrière. In de race viel hij door een mindere strategie terug en haalde hij geen punten, maar de Toro Rosso-coureur put toch moed uit het weekend. “In Boedapest hebben we laten zien dat we de snelheid hadden en dat we snel waren in wisselvallige weersomstandigheden. Dat kan betekenen dat we in Spa weer een positief weekend hebben”, verwijst hij naar de weersvoorspelling die duidt op regenachtige sessies.

Net als de andere coureurs heeft Hartley zich in de zomerstop teruggetrokken. “Ik heb mijn best gedaan om niet aan racen te denken”, vertelt hij. “Maar ik ben nu weer bezig met de rest van het seizoen en Spa in het bijzonder. Het is een zware eerste seizoenshelft geweest, maar we zijn allemaal optimistisch na de goede snelheid in Hongarije. Het wordt de eerste keer dat ik op Spa rijdt in de Formule 1 en ik kan niet wachten om achter het stuur te kruipen.”

Hartley heeft in andere klassen al wel op het Ardennencircuit gereden. “Ik heb hier gewonnen in de Formule 3 en in het WEC. Het circuit is old school en het golft door de bossen, een circuit waar wij erg van genieten. Bovendien speelt het weer vaak een rol. We hebben in de loop der jaren al leuke races gezien door de wisselende weersomstandigheden.”

Hartley zal zich ongetwijfeld willen bewijzen in de resterende negen races van het seizoen. De Nieuw-Zeelander heeft nog geen contract voor volgend jaar op zak en zijn toekomst in de Formule 1 is daardoor onzeker. Het contrast met teamgenoot Gasly is groot: die is al zeker van promotie naar Red Bull in 2019.