Tavo Hellmund heeft bevestigd dat hij en een groep investeerders interesse hebben in het team van Manor. Een eventuele overname moet echter wel voor februari rond zijn, vertelt hij.

Hellmund, die een belangrijke rol speelde bij het opzetten van de Grand Prix van Amerika op het Circuit of the Americas en bij het terughalen van de Formule 1 naar Mexico, reageert hiermee op geruchten die al sinds afgelopen juli rondzingen.

Waar Hellmund eerst in het midden liet in welk team hij en zijn (Amerikaanse) partners willen investeren, daar vertelt hij nu aan de Austin American Statesman dat het inderdaad om Manor gaat. Wat hij daarbij benadrukt, is dat een eventuele deal binnen de komende twee maanden rond moet zijn: “Als het eind januari of februari wordt, is het waarschijnlijk te laat. Mijn partners en ik haken dan waarschijnlijk af.”

Hoe de huidige Manor-eigenaar Stephen Fitzpatrick tegenover een aanbod zou staan, is onduidelijk. Naar verluidt heeft hij eerdere toenaderingspogingen van andere investeerders afgehouden. Dit zou de achterliggende reden zijn voor het vertrek van teambazen John Booth en Graeme Lowdon.

Volgens Hellmund is Manor interessant om in te investeren nu het een motordeal met Mercedes op zak heeft voor 2016 en daarna. De Amerikaan verduidelijkt daarbij dat het niet het plan is om – als de deal doorgaat – jaarlijks rond de 350 miljoen euro in het team te steken, zoals de topteams doen. “Het is namelijk niet ons doel om met de fabrieksteams te wedijveren”, vertelt hij.

Het doel, geeft Hellmund aan, zou zijn om het team met een ‘respectabel budget’ te runnen en zo mee te doen om de vijfde plek bij de constructeurs. Met het prijzengeld dat dit in de toekomst moet opleveren, komt het door Hellmund beraamde budget rond de honderd miljoen euro te liggen, wat volgens hem dus ook genoeg moet zijn om mee te doen om P5. “En op die manier kun je een team runnen zonder in de rode cijfers te komen.”

Mochten hij en zijn partners het voor het zeggen krijgen, dan zou Hellmund graag NASCAR-coureur Dale Earnhardt Jr. achter het stuur zetten, al erkent hij gelijk dat een overstap van de 41-jarige Amerikaan een wild idee is. Een meer realistische optie, weet Hellmund, is Alexander Rossi. De 24-jarige Rossi rijdt dit jaar niet alleen in de GP2, maar heeft ook vier Grands Prix gereden voor Manor en staat ook in Brazilië weer voor dat team aan de start. Volgens Hellmund beschikt de coureur uit Californië over ‘het juiste CV’ om een serieuze kandidaat te zijn.