Voormalig Formule 1-coureur Damon Hill – zelf de zoon van een beroemde vader – vindt dat coureurs met een illustere achternaam louter op basis van hun prestaties beoordeeld moeten worden.

 

In gesprek met Autosport wil Hill naar aanleiding van de aanstelling van Bruno Senna bij Williams het één en ander kwijt over de voordelen en de lasten die beroemde autosport-achternamen met zich meebrengen.

 

“Of een beroemde achternaam altijd een voordeel is of juist eerder tegen je werkt, durf ik niet te zeggen, maar ik weet wel zeker dat het je leven een stuk ingewikkelder maakt”, zegt de zoon van tweevoudig wereldkampioen Graham Hilll namelijk.

 

“Als je uit een bekend race-geslacht komt, zijn er immers altijd mensen die je bekritiseren omdat ze denken dat je vanwege je naam een bepaald voordeel hebt gehad en alles je aan komt waaien”, weet de Engelsman.

 

“Zo makkelijk ligt het echter niet”, is de ervaring van Hill. “Het is lastig om echt concreet vast te stellen wat een beroemde achternaam je precies oplevert”, benadrukt hij. “Ikzelf wilde bovendien altijd bewijzen dat ik het op eigen kracht kon en niet op de naam van mijn vader hoefde te teren.”

 

“In mijn ervaring gaat hetzelfde op voor iedere andere coureur met een beroemde achternaam, en ik verwacht dat Bruno er net zo over zal denken en gewoon wil bewijzen dat hij vanwege zijn eigen kwaliteiten in de Formule 1 zit”, denkt Hill, die zelf bewees zijn mannetje in de koningsklasse te staan door 22 zeges en één wereldtitel te pakken.

 

“We moeten daarom zo objectief mogelijk zijn bij het beoordelen van de prestaties van dit soort coureurs”, vindt de 51-jarige Hill, wiens eigen zoon Josh ook bezig is de autosport-ladder te beklimmen. “Het beste wat wij als toeschouwers kunnen doen, is niet naar de naam van deze rijders kijken, maar enkel naar hun resultaten.”