In Brazilië stond zaterdag voor de laatste keer dit seizoen een sprintrace op het programma. De FIA heeft aangegeven na het seizoen zorgvuldig naar het format te kijken en daarbij ook de mening van de coureurs en de teams serieus te nemen. Red Bull-teambaas Christian Horner denkt dat aanpassing van het sprintformat nodig is.

Drievoudig wereldkampioen Max Verstappen heeft al meermaals – ook in São Paulo weer- laten weten weinig heil in sprintraces te zien. Hij krijgt daarbij steun van Christian Horner. “Ik betwijfel of bijvoorbeeld een apart sprintkampioenschap de oplossing zou zijn”, vertelt hij aan FORMULE 1 Magazine. “Want wie maalt daar om?”

Lees ook: F1-coureurs verdeeld over sprintformat

De Brit vindt daarentegen wel dat verbetering noodzakelijk is. “Een reversed grid-principe, meer WK-punten of twee GP’s tijdens één weekend? Het zijn allemaal ideeën, maar ik heb het antwoord ook niet. Wat ik wel weet, is dat finetuning nodig is.”

Horner: ‘Wat we nu hebben, is niet goed genoeg’

“Persoonlijk heb ik een voorkeur voor het oude format met drie vrije trainingen, een kwalificatie en een Grand Prix. Ik ben een traditionalist. Ik hou van de opbouw naar de zondag. Echter, als dit is wat de fans willen, dan moeten we naar een oplossing zoeken. Want wat we nu hebben is niet goed genoeg.”

Een mogelijke oplossing, zo oppert Horner, zou ook een grotere prijzenpot zijn voor de sprintraces. “Een enorme prijzenpot is zeker een extra motivatie voor de teams en de rijders”, zegt hij met een veelbetekenende lach. ,,We kunnen het in deze richting zoeken. Als je naar het voetbal kijkt, heb je naast de reguliere competitie ook een bekercompetitie met een aansprekende beloning.”

Lees hier alles over de Grand Prix van São Paulo 2023 in Brazilië


De speciale kampioensuitgave van FORMULE 1 Magazine ligt NU in de winkel. Het magazine is ook al digitaal te bestellen, met gratis bezorging in heel Nederland! Lees alles over de bijzondere WK-trilogie van Max Verstappen, met unieke fotografie van onze huisfotograaf Peter van Egmond. Met in dit nummer verder o.a:

  • Exclusief interview Oranje-bondscoach Ronald Koeman: ‘Max doet me aan Messi denken’
  • Red Bulls teambaas Christian Horner blijft zich verbazen: ‘Alle superlatieven voor Max zijn op’
  • Fotoserie: Verstappens snelle weg naar de derde wereldtitel
  • Het uitgekiende F1-traject van Jan Lammers en zoon René
  • Gallery: het allermooiste beeld van huisfotograaf Peter van Egmond
  • Columns Noël Ummels en Nelson Valkenburg
  • F1 Insider Graham Watson over FOM’s commerciële belang van een nieuwe superster
  • En verder alles over Max Verstappens kampioensweekend in Qatar!