Nico Hülkenberg heeft een gridstraf van tien plaatsen gekregen voor de race op Monza aankomend weekend. De Duitser krijgt die straf omdat hij verantwoordelijk was voor de chaos in bocht 1 tijdens de race in België.

Hülkenberg blokkeerde bij de start beide voorwielen en reed daardoor op de achterkant van de McLaren van Fernando Alonso. Alonso dook vervolgens over de Sauber van Leclerc én raakte de achtervleugel van Daniel Ricciardo. Hülkenberg, Leclerc, Alonso en later ook Ricciardo vielen allemaal uit door de opgelopen schade.

Hülkenbergs remfout veroorzaakte chaos in bocht 1.

Alonso stak zijn kritiek niet onder stoelen of banken: “Hij verremde zich niet een paar meter, maar kwam met een snelheid aan zoals je die hier in kwalificatieronden nog niet eens haalt. Dit soort fouten hebben grote gevolgen.” Hülkenberg gaf zijn fout zelf toe na de race. “Ik werd verrast door de lage grip, dat zie je vaker bij deze auto’s in de eerste ronde. Ik schatte mijn rempunt verkeerd in, iets te laat, blokkeerde meteen beide voorwielen en toen kon ik het ongeluk niet meer tegenhouden.”

De stewards onderzochten het incident en hebben de Duitser als schuldige aangewezen. De Renault-rijder krijgt voor de race in Monza een gridstraf van tien posities en heeft bovendien drie extra strafpunten op zijn licentie.

Hülkenberg was niet de enige coureur die bestraft werd door de stewards: ook Valtteri Bottas was het haasje. De Fin reed in de openingsronde achterop de Williams van Sergej Sirotkin en kreeg daarom een tijdstraf van vijf seconden en twee strafpunten op zijn licentie. De strafseconden veranderen de uitslag niet: Bottas blijft vierde.

Bij zowel Hülkenberg als Bottas staat de teller nu op vier strafpunten. Als een coureur twaalf punten verzamelt, krijgt hij een schorsing voor één Grand Prix.