Een zeer tevreden Nico Hülkenberg noemt zijn vijfde plek in de kwalificatie een uitstekend resultaat voor zijn team Force India. Bij teamgenoot Sergio Pérez overheerst de teleurstelling, na te stranden in Q1.

“Ik ben heel blij met hoe alles vandaag is gegaan”, vertelt Hülkenberg, die sowieso in een lekkere flow zit na twee weken geleden als achtste te zijn gefinisht in Canada en afgelopen weekend bij een uitstapje in de endurance-racerij met Porsche de 24 Uur van Le Mans te hebben gewonnen.

Terug bij zijn dagelijkse werkgever, denkt de Duitser dat de vijfde plek een mooie beloning is voor het harde werk dat Force India verricht. Wat hem vandaag naar eigen zeggen heeft geholpen, is dat de auto goed aanvoelde en hij in een lekker ritme wist te komen. “Ik kon daardoor goede rondetijden neerzetten op de momenten dat het nodig was.”

Hülkenberg denkt dat het in de race van zondag lastig zal worden de vijfde plek vast te houden – “want er staan een aantal jongens met snelle auto’s achter me” – maar weet dat dit ook zeker niet uitgesloten is aangezien het weer voor verrassingen kan zorgen en Force India ‘een goede basis heeft gelegd’ met een sterke set-up voor de VJM08. “Als alles goed gaat, moeten we dan ook behoorlijk kunnen scoren.”

Pérez
Teamgenoot Pérez was zoals gezegd na Q1 al klaar, aangezien hij daarin op de zestiende plek bleef steken. “Dat was heel teleurstellend, want we beschikken over het potentieel het een stuk beter te doen”, zo draait hij er niet omheen.

“Op een opdrogende baan was het in Q1 echter niet eenvoudig een lekker ritme en vrij baan te vinden. In het rondje dat me in Q2 had moeten brengen, had ik daarbij helaas last van verkeer. Fernando Alonso zat voor me, maar ik kon hem niet te dicht naderen, want dan zou ik downforce verliezen. Ik hing daardoor de hele ronde achter hem, want ik kon me helaas ook niet later terugzakken aangezien Kimi Räikkönen weer achter mij zat.”

“Dat maakte het lastig voor me. Uiteindelijk kwam ik minder dan een tiende te kort om Q2 te halen. Ondanks die teleurstelling, kijk ik met een positief gevoel uit naar de race. Aangezien ik van buiten de top tien moet beginnen, zal het geen makkelijke wedstrijd worden, maar ik denk wel dat ik naar voren kan komen”, aldus de Mexicaan, die door gridstraffen van anderen als dertiende van start mag gaan.