Sauber-coureur Nico Hülkenberg heeft een aanbod van Lotus afgewezen om tijdens de laatste twee races van dit jaar bij dat team in te stappen.

Lotus heeft een zitje vrij voor de Grands Prix van de Verenigde Staten en Brazilië omdat kopman Kimi Räikkönen het team voortijdig heeft verlaten om aan zijn rugklachten geholpen te worden, zo luidt althans de officiële verklaring.

Hoewel Lotus in de rookie Davide Valsecchi een reservecoureur in dienst heeft, staat er in het constructeurskampioenschap nog veel op het spel voor de formatie uit Enstone. Lotus probeert dan ook een meer ervaren kracht aan te trekken, zoals Hülkenberg.

Aangezien Lotus Hülkenberg sowieso wil hebben voor 2014 en de Duitser – ondanks dat hij ‘gewoon’ het hele jaar voor Sauber heeft gereden – vrij is dat team te verlaten aangezien het hem niet (genoeg) heeft betaald, heeft Lotus geprobeerd hem alvast te halen.

Hülkenberg en zijn manager Werner Heinz hebben Lotus echter afgezegd, zo vertelt laatstgenoemde aan Bild: “We hebben een aanbieding van Lotus ontvangen, maar hebben na enig beraad besloten dat het beter is als Nico het seizoen bij Sauber afmaakt.”

2014
Heinz geeft verder geen informatie over hoe de onderhandelingen over een contract met Lotus voor 2014 er voor staan. Hülkenberg is, ondanks dat hij hoog staat aangeschreven en een reeks goede optredens heeft neergezet, nog niet zeker van zijn toekomst in de Formule 1. Behalve dat hij met Lotus in gesprek is, zijn ook zijn huidige team Sauber en vorige werkgever Force India nog opties.

Dat Hülkenberg ‘nee’ heeft gezegd tegen Lotus, komt mogelijk voort uit het feit dat het team nog geen garanties kan geven voor 2014, hetgeen voortijdig overstappen een risico zou maken. Dit laatste natuurlijk ook omdat Hülkenberg zijn relatie met Sauber warm moet houden voor het geval de deal voor 2014 met Lotus inderdaad niet van de grond komt.

Concurrenten
Lotus is in haar zoektocht naar een coureur voor volgend seizoen afhankelijk van het al dan niet rondkomen van de deal met investeringsmaatschappij Quantum Motorsports. Als deze investeerder met het beloofde geld over de brug komt, gaat Lotus voor Hülkenberg. Gebeurt dit niet, dan gaat het stoeltje waarschijnlijk naar de veel sponsorgeld met zich meebrengende Pastor Maldonado.

Of Maldonado eventueel voortijdig kan overstappen, is ondanks dat hij Williams na dit jaar verlaat niet duidelijk. De kans is dan ook groot dat testrijder Valsecchi tóch een kans krijgt. Voor 2014 overweegt Lotus volgens teameigenaar Gérard Lopez behalve Hülkenberg en Maldonado overigens ook nog twee andere coureurs, al wil Lopez niet kwijt welke coureurs dat zijn.