Het seizoen 2020 zit er officieel dan wel op, in Abu Dhabi wordt op dinsdag het Formule 1-jaar met een laatste testdag echt afgesloten. Hoewel het op het Yas Marina Circuit om een ‘Young Drivers Test’ gaat, stappen er ook verschillende ervaren, bekende coureurs in.

Acht van de tien F1-teams bleven na de Grand Prix van Abu Dhabi nog wat langer in het Midden-Oosten, enkel McLaren en Racing Point nemen niet deel aan de test. Nadat bekend raakte dat Fernando Alonso, toch niet bepaald een young driver, toestemming had gekregen van de FIA om deel te nemen aan de test, wilden Sebastian Vettel en Carlos Sainz hetzelfde om kennis te maken met hun toekomstige team Racing Point/Aston Martin en Ferrari. De internationale autosportfederatie weigerde echter.

Lees ook: De Vries verheugt zich op Mercedes-test: ‘In Hamiltons auto stappen, is heel bijzonder’

Geen Sebastian Vettel en Carlos Sainz dus, maar ook zonder de Duitser en Spanjaard nemen er naast Alonso verschillende ervaren coureurs deel aan de test. Sébastien Buemi, die van 2009 tot en met 2011 voor Toro Rosso reed, stapt in bij Red Bull, Stoffel Vandoorne mag twee jaar na zijn afscheid bij McLaren de Mercedes W11 aan de tand voelen en Robert Kubica maakt meters van Alfa Romeo.

De rest van de auto’s zijn voorbehouden voor jonge coureurs met weinig of geen F1-ervaring. Nederlander Nyck de Vries rijdt voor Mercedes zijn eerste Formule 1-meters, Mick Schumacher test voor zijn toekomstig team Haas en Red Bull-junior Juri Vips krijgt de kans de RB16 te besturen.

Een overzicht van alle coureurs die deelnemen aan de test:
Mercedes: Stoffel Vandoorne – Nyck de Vries
Red Bull: Sebastien Buemi – Juri Vips
Renault: Fernando Alonso – Guanyu Zhou
Ferrari: Robert Schwartzman – Antonio Fuoco
Alpha Tauri: Yuki Tsunoda – Marino Sato
Alfa Romeo: Robert Kubica – Callum Ilott
Haas: Mick Schumacher
Williams: Jack Aitken – Roy Nissany

Lees ook: Paddockpraat Podcast: Ho-Pin Tung analyseert GP Abu Dhabi, nieuwe aero-regels en Albon-situatie