Renault beslist halverwege oktober of het voor volgend jaar een stoeltje vrijhoudt voor Robert Kubica. Het team wil daar zo vroeg mogelijk uitsluitsel over hebben om voor volgend jaar een sterke bezetting te hebben.

Anders krijgt het ook volgend jaar de problemen waar Renault dit jaar al op stuitte. Toen bleek dat Kubica zwaar geblesseerd was moest de formatie uit Enstone op zeer korte termijn een passende vervanger vinden. Aangezien Nick Heidfeld nu is ontslagen blijkt wel dat die passende vervanger niet was gevonden.

Dat wil Renault dus voor volgend jaar voorkomen. De mededeling van het team dat over een maand duidelijk wordt of Kubica in 2012 voor Renault rijdt staat daarom haaks op de uitspraken van Kubica’s manager, Daniele Morelli, die gisteren nog verzekerde dat Renault een stoeltje voor de Pool vrijhoudt.

Dat doet Eric Boullier, de teambaas van het team, ook, maar niet voor eeuwig. “De kans om Robert terug te krijgen mag ik niet laten lopen. Tegelijkertijd moet ik echter ook naar het teambelang kijken”, meende de Fransman tegenover Autosport. “Ik moet kijken naar de best mogelijke rijdersbezetting die ik kan veroorloven.”

“Ik ben flexibel omdat ik gesteld ben op Robert en het zal het waard zijn om hem terug te hebben. Toch wil ik halverwege, en op z’n laatst eind oktober, zeker weten of hij terugkeert. Ook al moet hij nog werk verzetten.”

“Ik verwacht niet dat hij net zo snel is als vorig jaar. Hij heeft een jaar niet geracet en dan is het lastig om het weer op te pakken. Ook heeft hij natuurlijk een ernstig ongeluk gehad. Het wordt niet makkelijk. Ik moet gewoon weten of hij weer kan racen.”

Waarschijnlijk zal Boullier daar over een maand meer van weten. Kubica kruipt in oktober namelijk voor het eerst plaats achter een simulator of het stuur van een personenauto. Ook zal Renault een F1-auto uit 2009 voor hem gereedmaken zodat hij tijdens de winter  ook buiten de testrestricties om kan testen.