De Australiër Will Power heeft de Indianapolis 500 gewonnen. Het is voor de Penske-coureur zijn eerste zege op de Brickyard. Power kwam in ronde 196 van de 200 op kop tijdens een eindsprint naar de finish.

In 2015 was Power er al eens dichtbij, toen werd hij tweede. De Indy 500 van dit jaar was de elfde van de coureur die lange tijd niet bekend stond als een oval-specialist. In tegendeel: de Australiër Power groeide op in de Europese racerij met de droom de Formule 1 te halen, maar toen hij de wijk naar Amerika nam, arriveerde hij daar aanvankelijk als specialist op ‘normale’ en stratencircuits.

Power met teameigenaar Roger Penske. Het is voor Penske de 17e Indy 500-overwinning.

Power begon er met racen in de ChampCar toen de top van de Amerikaanse single-seaters na een pijnlijke split nog uit twee klassen bestond, en maakte toen deze herenigd werden de overstap naar de Indycars. Eerst met KV Racing en vanaf 2009 voor Penske, waar hij binnenkwam als ‘derde man’ met een part-time programma. Hij imponeerde echter en ontpopte zich tot titelkandidaat, met van 2010 tot en met 2012 drie tweede plekken in de eindstand. Ovals waren in het begin zoals gezegd echter niet zijn sterkste punt, maar Power bleef eraan werken. Zo kwamen de zeges uiteindelijk ook op de kombanen, wat hem in 2014, mede dankzij zijn derde oval-zege, aan de titel hielp.

De zege in de Indy 500 is, uit een totaal van nu 32 overwinningen, Powers zevende op een oval, maar ongetwijfeld zijn mooiste. “Ik vroeg me wel eens af of ik hem ooit zou winnen. Ik heb zoveel gewonnen en zoveel poles gepakt, maar iedereen heeft het altijd over de 500… Ik had nooit gedacht een race voor zoveel toeschouwers, in deze ambiance, te winnen”, was Power zichtbaar geëmotioneerd.

De 37-jarige Power begon de race van de eerste rij, naast polesitter Ed Carpenter. Carpenter, een local uit Indianapolis die ook nog eens de stiefzoon is van Indianapolis Motor Speedway-eigenaar Tony George, reed lang op kop en finishte uiteindelijk als tweede. De derde plek was voor de Nieuw-Zeelander Scott Dixon. Voormalig Formule 1-coureur Alexander Rossi finishte als vierde, na van de 32e en voorlaatste plek te zijn vertrokken. De Amerikaan maakte in het laatste kwart van de race veel plekken goed met agressieve inhaalacties tijdens herstarts, maar het was niet genoeg voor een tweede zege voor de winnaar van 2016.

Patrick kreeg niet het afscheid waar ze op had gehoopt na een start van P7.

Crashes
De winnaar van 2017, Takuma Sato, zorgde samen met James Davison in ronde 48 voor de eerste neutralisatie. Davison had door een probleem weinig snelheid en reed langzaam rond, met de snel aanstormende Sato die hem niet meer kon ontwijken. De race werd verder nog onderbroken voor neutralisaties na crashes van Ed Jones, Danica Patrick, Sébastien Bourdais, Hélio Castroneves, Sage Karam en Tony Kanaan. Voor Castroneves zit zijn seizoen er zo op. De Braziliaan die Indy al drie keer won zou dit jaar alleen de Indy Grand Prix en Indy 500 doen. Voor de 36-jarige Patrick is het, met een klap, einde carrière. De ‘500’ was na een lange loopbaan in de Indycars en NASCAR haar laatste race.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. statistics, marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.