IndyCar-coureur Dan Wheldon is zondagavond (Nederlandse tijd) op de oval van Las Vegas verongelukt. De tweevoudig Indy 500-winnaar kon de chaos van een massacrash in de elfde ronde niet ontwijken. De Britse coureur is 33 jaar geworden.

Wheldon startte de race in het achterveld, maar had na tien ronden al tien plaatsen goedgemaakt. De Brit was een van de laatste coureurs die betrokken raakte bij de massacrash. Vervolgens vloog hij hard op de zijkant van zijn auto in de vangrail. Daarbij brak duidelijk de roll-bar af, die het hoofd van de coureur moet beschermen als de auto gaat kantelen.

Wheldon werd overgevlogen naar een universitair ziekenhuis in Las Vegas. Twee uur na de crash bevestigde IndyCar-baas Randy Bernard in een korte persconferentie het overlijden van Wheldon. Vlak daarvoor waren meerdere coureurs, waaronder Tony Kanaan, zichtbaar aangeslagen op de televisie te zien en werd er al bekendgemaakt dat coureurs geen interviews zouden doen.

Wheldon won dit jaar nog in een zinderende slotronde de Indy 500. Hij had dit jaar geen vast contract en reed de finalerace in Las Vegas wel mee. Als hij zou winnen zou hij 5 miljoen dollar winnen, waarvan hij beloofde de helft weg te geven aan een willekeurige fan van hem.

Wheldon won in 2005 de Indy 500 voor de eerste keer. In datzelfde jaar werd hij ook kampioen in de klasse. Dit jaar won hij de Indy 500 nadat de teams van Sam Schmidt, Bryan Herta en Curb Agajanian een stoeltje voor hem beschikbaar stelde. Daarna werd hij de testcoureur voor de nieuwe IndyCar-bolide die vanaf volgend jaar in gebruik wordt genomen.

De race werd na het fatale ongeluk beëindigd. Als eerbetoon aan Wheldon reed het IndyCar-veld nog vijf herdenkingsronden.