Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout heeft het podium nét niet gehaald in de eerste van twee Indycar-races op de Iowa Speedway dit weekend. De Nederlander imponeerde echter nog altijd met een knappe vierde plek. Penske’s Josef Newgarden ging gecontroleerd naar de zege.

De snelle, korte en verraderlijke oval in Iowa wordt vanwege zijn karakter en garantie voor spektakel ook wel the bullring genoemd, want aan actie is doorgaans geen gebrek. De eerste van the double dit weekend in Iowa was ook inderdaad geen uitzondering op die regel.

Van Kalmthout eiste daarbij in de Amerikaanse arena een belangrijke rol op. De coureur uit Hoofddorp had zich knap op de achtste plek gekwalificeerd en nadat hij in de eerste helft van de race rond de zevende, achtste plek in de kopgroep hing, vond hij daarna zijn weg verder naar voren.

Lees ook: Indycar – Van Kalmthout: ‘Belangrijk dat ik heb laten zien dat dit jaar geen herhaling wordt’

Jojoën met Johnson

‘VeeKay’, zoals Van Kalmthouts bijnaam luidt in Amerika, viel onder meer op door een aantal rondenlange over-en-weer duels met Ganassi’s Jimmie Johnson. De Amerikaanse autosportlegende Johnson is inmiddels 46 en verdiende zijn strepen in NASCAR, met zeven titels, maar rijdt sinds 2021 in de Indycars.

Op normale banen en stratencircuits houden Johnsons prestaties niet over, maar op ovals staat de veteraan nog altijd zijn mannetje en is messcherp. In Iowa zagen we de ‘oude’ Johnson terug, maar Van Kalmthout wist hem in ronde 203 van de 250 alsnog definitief af te troeven en kwam zo de top vijf in.

Van Kalmthout profiteerde daarna van een foutje van Alex Palou op het eind en richtte zijn vizier vervolgens op Will Power. De Penske-coureur zag Van Kalmthout nog érg dichtbij komen, maar had op de streep net genoeg over om de derde plek veilig te stellen.

Newgarden controleert

Power was de race van pole begonnen, maar verloor de leiding in ronde 23 bij een herstart aan teamgenoot Newgarden. Tweevoudig Indycar-kampioen Newgarden had de wedstrijd daarna onder controle. McLaren-coureur Pato O’Ward finishte als tweede, tussen Newgarden en Power in.

Lees ook: Indycar: Dixon wint Canadese kraker, Van Kalmthout knokt zich naar de dertiende plek