Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout heeft tijdens het afgelopen Indycar-weekend, in Mid-Ohio, voor zijn eigen gevoel een belangrijk signaal afgegeven: 2022 wordt geen herhaling van zijn 2021.

In 2021 begon Van Kalmthout namelijk sterk aan zijn tweede Indycar-seizoen, maar kende de jonge Nederlander een lastige tweede helft. Nadat hij in 2021 na zijn glansoptreden tijdens de Indy 500 – met een derde startplek en achtste plaats in de race – tijdens het weekend in Detroit nog op het podium stond, bleef dat in de acht races die hij daarna nog reed buiten bereik.

Dit jaar gaf Van Kalmthout ook weer zijn visitekaartje af in de kwalificatie voor de illustere Indy 500, met een derde stek. In de race was hij helaas de eerste uitvaller, terwijl de twee wedstrijden daarna ook niet naar wens verliepen. Zijn tweede helft van mei en maand juni waren dus niet top, maar toen brak juli aan – en imponeerde Van Kalmthout op Mid-Ohio met een sterke inhaalrace van elf naar vier.

Lees ook: Indycar: Van Kalmthout vierde na ijzersterke inhaalrace én geweldige actie op Mid-Ohio

Vertrouwen

“Dit geeft vertrouwen voor de tweede seizoenshelft die nu is begonnen”, vertelt ‘VeeKay’ aan FORMULE 1 Magazine. “Dat is toch wel lekker, vooral naar buiten toe”, stelt hij. “Je merkte dat mensen die er wat verder vanaf staan en niet per se weten wat er speelt, dachten dat we net als vorig jaar een soort drop-off zouden hebben in de tweede seizoenshelft.”

“Voor mij was het dus belangrijk om op Mid-Ohio te laten zien: dit wordt geen herhaling. Ik hoor verder vooraan te rijden, om podiumplekken te vechten en mooie dingen te laten zien. Dat geloof heb ik ook altijd wel, maar als je het laat zien, staat het weer even ‘zwart-op-wit’.” Van Kalmthout wacht deze zondag de Indycar-race in Toronto. Deze is vanaf 21:00 uur Nederlandse tijd te zien bij Ziggo Sport Racing. Van Kalmthout had wel een lastige kwalificatie in Toronto. De Nederlander had veel last van de rode vlaggen en begint mede daardoor als twintigste aan de race.

Lees ook: Indycar: Van Kalmthout blijft hoofdrolspeler in silly season: ‘Willen team om hem heen bouwen’

Het volledige interview met Van Kalmthout, onder meer over zijn liefde voor de nieuwe Top Gun-film en de snor die hij daarom heeft laten staan, lees je in de FORMULE 1 Magazine nr. 11. FORMULE 1 Magazine nr. 11 ligt nu in de winkel of is hier te bestellen – met gratis verzending binnen Nederland!