Het is nu al een kanshebber voor de inhaalactie van het jaar in de Indycars, de move waarmee Rinus van Kalmthout halverwege de race op Mid-Ohio bij een herstart in één klap twee man buitenom inhaalde. En niet de minsten: kampioenen Scott Dixon en Josef Newgarden.

Het was een belangrijke actie in een race die daar sowieso bol van stond voor de Nederlander. De als elfde begonnen Van Kalmthout had het op zijn heupen op het wulpse asfaltlint in het heartland van Amerika, waar een vroege eerste stop hem hielp in het eerste deel van de race plekken te winnen – met Van Kalmthout die dit kracht bijzette door onder meer Hélio Castoneves en David Malukas in te halen.

Lees ook: Indycar: Newgarden wint Road America én 1 miljoen dollar, Van Kalmthout zeventiende

‘VeeKay’, zoals zijn bijnaam in Amerika luidt, lag zodoende zevende toen er een neutralisatie nodig was na een crash van Kyle Kirkwood. Bij de herstart sloeg Van Kalmthout gelijk toe, en rolde met één actie zowel zesvoudig Indycar-kampioen Dixon als tweevoudig kampioen Newgarden op. Bij een volgende herstart duelleerde ‘VeeKay’ met Will Power, maar die duwde hem op het gras.

De wedstrijdleiding besloot die actie niet te onderzoeken, Van Kalmthout reed daarna koeltjes door naar de vierde stek. Het is het beste resultaat voor de coureur van Ed Carpenter Racing sinds hij begin mei een podium pakte in Alabama. De race in Mid-Ohio werd gewonnen door Penske’s Scott McLaughlin, voor titelverdediger Alex Palou en Power. Marcus Ericsson (zesde) blijft de kampioenschapsleider.

Lees ook: Indycar: Van Kalmthout blijft hoofdrolspeler in silly season: ‘Willen team om hem heen bouwen’

Van Kalmthout deed op Mid-Ohio niet alleen door zijn strijdlust aan Nigel Mansell denken, maar ook door zijn snor.