De geruchtenmolen mag dan op volle toeren draaien in de Formule 1, in de Indycars is de rijdersmarkt ook redelijk op hol geslagen vanwege alle perikelen rondom Alex Palou, Ganassi en McLaren. De Nederlandse Indycar-coureur Rinus van Kalmthout blijft er kalm onder. “Ik rij volgend jaar honderd procent zeker Indycar, dat is het belangrijkste.”

“Het is nu wel echt silly hè?”, beaamt Van Kalmthout in gesprek met FORMULE 1 Magazine. Hij doelt daarbij op hoe zowel Palou’s huidige werkgever Ganassi als McLaren een geldig contract voor 2023 met de Indycar-kampioen van 2021 claimt te hebben. Palou wil daarbij naar McLaren, en wordt nu zelfs aangeklaagd door Ganassi, maar rijdt ondertussen nog wel voor dat team.

Lees ook: Indycar-kampioen Palou in 2023 naar McLaren, al denkt Ganassi daar anders over

Het betekent de nodige chaos op de rijdersmarkt. De 21-jarige Van Kalmthout, die uitkomt voor Ed Carpenter Racing (ECR), is daar ook een speler op. Zijn contract met ECR loopt eind dit jaar af, en interesse is er al maanden genoeg. Het management van de Nederlander mag echter pas vanaf 1 augustus met andere teams om tafel. “Al is 1 augustus al om de hoek”, weet Van Kalmthout.

Ganassi

Voor de coureur zelf is het allemaal in elk geval nog niet zo spannend, zegt hij. “Ik moet me gewoon op het racen concentreren. Ik werk met Adrian Sussman, een zeer professionele manager. Hij heeft eerder met onder meer (viervoudig Indycar-kampioen) Dario Franchitti gewerkt.” Franchitti boekte zijn grootste successen natuurlijk voor Ganassi, waar als Palou vertrekt dus een stoeltje vrijkomt.

Lees ook: Indycar – Van Kalmthout: ‘Belangrijk dat ik heb laten zien dat dit jaar geen herhaling wordt’

Ganassi heeft ook al eerder interesse in Van Kalmthout getoond, maar of het team nu bij hem aanklopt, moet de tijd uitwijzen, zegt Van Kalmhout. “We zien wel of Ganassi of een ander team naar me toekomt. Ganassi is natuurlijk één van de grootste teams in Indycar, maar je moet wel big picture kijken: of ze je ook echt voor de toekomst willen.”
(tekst loopt door onder de foto)

Van Kalmthout is de de facto kopman van ECR. Foto: Penske Entertainment.

‘100% zeker’

Nogmaals: “Voor mij is het momenteel geen zorg”, zegt Van Kalmthout, wiens huidige team ECR sowieso zeer graag met hem verder wil. “Ik ben ook al zeker met Ed in gesprek”, bevestigt hij. Het belangrijkste, benadrukt hij, ‘is dat ik volgend jaar honderd procent zeker Indycar rij’. “Dat is vroeger wel eens een vraagteken geweest, maar mijn toekomst in de Indycars is wel veiliggesteld.”

Van Kalmthout wacht dit weekend in de Indycars de Gallagher Grand Prix op het Indy GP-circuit, waar hij vorig jaar wist te winnen en in 2020 zijn eerste pole én podium pakte. Deze race is zaterdagavond vanaf 18:00 uur Nederlandse tijd te zien op Ziggo Sport Racing. Van Kalmthout start vanavond als achtste, Felix Rosenqvist vanaf poleposition.