Ex-Formule 1-coureur Alexander Rossi heeft de Indycar-race op het Indy GP-circuit gewonnen, voor de Deense rookie Christian Lundgaard. Will Power werd derde en neemt de leiding in het kampioenschap over. De Nederlander Rinus van Kalmthout neemt de zesde plaats mee naar huis van Indianapolis naar Ft. Lauderdale, Florida.

Van Kalmthout begon de wedstrijd in zijn oude woonplaats, Indianapolis, waar hij vroeger uitzicht had op het beroemde circuit, als achtste. Bij de start zat hij in het gedrang, waarna hij in de openingsfase net buiten de top-10 reed. Door de pitstops en wat goede inhaalacties kwam hij terug naar voren.

Vooraan het veld raakte polesitter Felix Rosenqvist de leiding al na acht ronden – inclusief een vroege herstart in ronde zes – kwijt aan Colton Herta. Rossi passeerde de Zweed eveneens en schoof nog een plekje op toen Herta uitviel door een versnellingsbakprobleem.

Eenmaal op kop, reed Rossi – de Indy 500-winnaar van 2016 – relatief onbedreigd naar de zege. Lundgaard, die vorig jaar debuteerde op het Indy GP-circuit en toen gelijk imponeerde met een vierde startplek, pakte zijn eerste podium. De voormalige Alpine-junior was als zesde begonnen.

Voor Rossi is het zijn eerste overwinning na 49 races zonder zege. De Amerikaan heeft lastige jaren gekend bij Andretti Autosport en ruilt dat team na dit seizoen in voor Arrow McLaren. Power pakte zoals gezegd de laatste podiumplek – én neemt de leiding in het kampioenschap over van Marcus Ericsson.

Podcast: Alexander Rossi over de Indy 500, zijn zege en wat ’the big race’ zo uniek maakt