Sauber kende een opmerkelijke eerste dag in Montréal, waar vaste coureur Sergio Pérez zich na de eerste training afmeldde en McLaren-testcoureur Pedro de la Rosa zijn stoeltje overnam.

Pérez kwam in de ochtend nog gewoon in actie voor de Zwitserse formatie, maar liet daarna blijken zich niet honderd procent fit te voelen.

Teambaas Peter Sauber besloot hem daarom uit voorzorg aan de kant te houden, met als gevolg dat McLaren-testcoureur De la Rosa in de middag achter het stuur van één van de Saubers zat.

De la Rosa – geen onbekende voor het team, aangezien hij er vorig jaar al veertien races voor reed – laat in de eerste plaats weten dat hij hoopt dat Pérez er snel weer bovenop komt, terwijl hij daarna aangeeft dat het even wennen was om weer in een Sauber te klimmen: “Er waren veel dingen die we nog klaar moesten maken alvorens ik aan de slag kon gaan en ik ben natuurlijk onbekend met deze auto, maar we hebben gelukkig toch nog een volwaardige run kunnen doen”, blikt hij terug.

“Het belangrijkste is echter dat ik me er klaar voor voel, ook al heb ik nog wel wat meer tijd nodig in de auto en moet ik nog wennen aan mijn zitje en de pedalen”, besluit de Spanjaard.

Invaller De la Rosa sloot de middagtraining als achttiende af, drie plaatsen achter zijn teamgenoot Kamui Kobayashi, die hem nog kent van vorig jaar: “Ik ga dit weekend daarom ook mijn best doen om Pedro zoveel mogelijk te steunen”, verklaart Kobayashi.

Kobayashi kwam zelf overigens in de middagtraining nog in contact met de muur bij het uitkomen van bocht negen. Zijn bolide was hierdoor aardig beschadigd, maar de Japanner zelf was ongedeerd: “Het was echter overduidelijk mijn eigen fout”, is hij schuldbewust.