De pits en paddock zijn elk Formule 1-weekend zijn werkterrein, dus het mag geen verrassing heten dat Jack Plooij in zijn nieuwe boek Verhalen uit de pits letterlijk een boekje opendoet over zijn werk aldaar. Al gaat het boek veel verder dan de pits. “Er zit een hele wereld omheen: dát wil ik laten zien.”

Het is een select clubje, de vaste pitreporters. Ze zijn op de vingers van twee handen te tellen. Plooij sprak met onder meer de Britse Lee McKenzie, Kai Ebel van het Duitse RTL en Will Buxton van de Formule 1 zelf voor Verhalen uit de pits, dat hij samen met Erik Houben schreef.

Een van de onderwerpen, is de kritiek van kijkers. Plooij kent dat, weet dat er soms kritiek is op de vragen die hij stelt. “Als ik vanavond bij Pauw of zo zit, is dat ook de eerste vraag: ‘Waarom stel je geen kritische vragen?'”

Verstappen en Plooij. Foto: Motorsport Images.

Het antwoord is iets wat Plooij al eerder heeft verklaard: “Ik ben geen journalist”, en hij ziet zichzelf ook niet zo. “Het zijn ook geen interviews, wat ik doe”, beklemtoont hij. “Wat jullie van de schrijvende pers doen, een kwartier of meer met iemand zitten, dát is interviewen. Wat ik doe is quotetjes halen, eerste reacties.”

De ‘echte’ coureurs tonen
De kritiek op hoe hij die reacties loskrijgt, ontgaat Plooij niet. Of het hem stoort? “Ik vind het heel moeilijk”, erkent hij. “Ergens wil je nare teksten terugschrijven, maar dat doe ik niet, want dat vind ik onbeleefd en zo ben ik niet. Je wil je niet tot dat niveau verlagen.” Plooij’s collega-pitreporters halen in Verhalen uit de pits aan wat Plooij ook zelf aankaart: “Dat veel mensen niet weten hoe dit vak in elkaar steekt. Dat vind ik ook het vervelende.”

Hij trekt de vergelijking met het voetbal. “Stel je voor dat een commentator direct na de wedstrijd 22 quotetjes moet scoren. En vergeet niet: ik sta daar niet met een tv in m’n hand. Ik ren de hele tijd heen en weer, check dingen en sta in contact met Olav…”

Ook dat wil Plooij laten zien: de beperkingen, het keurslijf van de pitreporter. Al valt het bij Ziggo Sport met dat keurslijf wel mee, lacht Plooij. “Tja, wij zijn toch een beetje cowboys! Die Engelsen zijn zo stijf, zodra de camera draait. Bij ons is het nadeel misschien dat sommige mensen zich storen, maar ik vind wel dat de coureurs bij ons veel oprechter in beeld komen dan bij andere stations.”

“Collega’s zeggen dat ook. Ik sta vaak naast de Finse tv en die zien dat Daniel Ricciardo bij hun iets politiek corrects zegt, maar bij ons is het: ‘Wat een gelul met die Renault!’. Dat is ook precies de bedoeling. Het gaat niet om de vragen die ik stel, maar om wat de coureurs zeggen. Dát moet leuk zijn voor de mensen thuis. We willen tonen hoe de coureurs echt zijn, zo echt mogelijk.”

In de nieuwste editie van FORMULE 1, nr. 08, vertelt Jack Plooij uitgebreid over zijn boek Verhalen uit de pits en zijn werk als pitreporter. “Het is nooit een toneelstukje.” FORMULE 1 nr. 08 ligt nu in de winkel of is hier te bestellen.
Verhalen uit de pits, van Jack Plooij en Erik Houben, is vanaf 4 juni te koop.