*

Jackie Stewart betwijfelt of Hamilton even goed is als Senna of Schumacher

Marijn Sourbron

Marijn Sourbron

18 april 2019 12:10

Jackie Stewart betwijfelt of Hamilton even goed is als Senna of Schumacher

Lewis Hamilton mag dan wel vier van de laatste vijf wereldkampioenschappen gewonnen hebben, Sir Jackie Stewart zegt dat daar een portie geluk bij is komen kijken. “Hamilton een even goede coureur als Alonso, Senna of Schumacher? Wie zal het zeggen?” klinkt Stewart niet echt overtuigd.

Vijf wereldtitels heeft Hamilton ondertussen op zijn teller staan, twee meer dan drievoudig wereldkampioen Stewart. Toch is de Schot kritisch op de man uit Stevenage. Hamilton zou zijn records en titels vooral aan Mercedes te danken hebben. “Mercedes heeft zoveel geld geïnvesteerd, ze hebben de beste ingenieurs en specialisten binnengehaald”, zegt Stewart aan het Engelse Mirror. “Duizenden mensen werken aan de wagens van Hamilton en Bottas. Wagens die beduidend beter en sneller zijn dan Ferrari of andere tegenstanders.”

Lees ook: Norris over humor en scoren op social media: ‘Het kan geen kwaad, dus waarom niet?’

Foto: Motorsport Images

Hamilton stapte in 2013 over naar Mercedes, op het moment dat het turbo-hybride tijdperk begon. Sindsdien heeft het Duitse team elke wereldtitel gewonnen. “Lewis (Hamilton, red.) is een gelukzak door in zo’n positie te zitten, met zo’n enorme steun.” Hamilton mag volgens Stewart van geluk spreken dat zijn overstap naar Mercedes zo goed was getimed.

Voor 2019 voorspelt Stewart dezelfde uitkomst als de afgelopen jaren. “De andere teams hebben gewoon niet dezelfde performance en betrouwbaarheid als Mercedes. Daarom winnen ze zoveel races en titels. De wagen moet snel zijn, maar ook vooral betrouwbaar.” Of om het met een bekende uitdrukking te zeggen, ‘to finish first, you first have to finish’.

Ondanks Hamiltons uitgebreide palmares wil Stewart niet zeggen dat hij in het rijtje van de allergrootsten thuishoort. “Natuurlijk is hij een erg goede coureur. Maar is hij beter dan Vettel? Of even goed als Alonso, Prost, Clark, Senna, Schumacher of Jackie Stewart waren? Wie zal het zeggen? Daar kan je niet echt over oordelen”, besluit Stewart.

Lees ook: Russell: ‘Mercedes heeft meer geduld met rookies dan Red Bull’

Foto: Motorsport Images