Jenson Button, hij was nauwelijks in beeld. Het is het beste bewijs van zijn dominante overwinning. Achter de McLaren viel er gelukkig genoeg te beleven.

Zoals zo vaak in de geschiedenis van de Belgische Grand Prix, bleek ook dit jaar de eerste bocht een scherprechter. Terwijl Pastor Maldonado de beste en meest valse start van het seizoen op zijn naam schrijft, is het aan de andere kant van de baan Romain Grosjean die te weinig ruimte laat voor Lewis Hamilton. De Engelsman moet het gras op en vanaf dat moment is de chaos niet meer te overzien. Hamilton slingert terug de baan op, komt daar Grosjean opniew tegen en even later stuiteren Hamilton, Grosjean, Sergio Pérez en Fernando Alonso over elkaar heen. Iedereen komt er ongeschonden van af, al neemt dokter Gary Hartstein wel even een kijkje bij Alonso. 

Jenson Button leidt drie ronden later de herstart, met Kimi Räikkönen en Nico Hülkenberg op plaats twee en drie. Jubilaris Michael Schumacher ligt dan al op een vijfde plaats, achter de Force India van Paul di Resta. Maar het zijn beide Duitsers die hun voorgangers al snel weten te passeren. Pastor Maldonado komt nooit toe aan een straf voor zijn valse start, direct na de herstart rijdt hij de voorkant van zijn Williams kapot en is zijn race over.

Terwijl Button zijn voorsprong onbedreigd kan uitbreiden, is het Schumacher die laat zien waarom hij zich thuis voelt in de Belgische Ardennen. De kersvers ereburger van Spa passeert Räikkönen richting Les Combes voor plaats drie, daarbij dankbaar gebruik makend van zijn DRS-systeem. Verder naar achteren rijdt Sebastian Vettel een ijzersterke inhaalrace, die hem voor de eerste stops zelfs al tot vlak achter Schumacher brengt. Een fel duel volgt, maar Vettel heeft de pitstops nodig om zijn landgenoot daadwerkelijk te passeren.

Iedereen had op voorhand de ogen al gericht op het team van Sauber, ze konden immers wel eens voor een verrassing gaan zorgen. Niets is minder waar. Ook Kamui Kobayashi loopt bij de startcrash schade en tijdverlies op, die hij op geen enkele manier te boven komt. Het is Nico Hülkenberg die de rol van verrassing overneemt. De jonge Duitser kan het tempo vooraan goed volgen en lijkt af te stevenen op een zeldzame podiumplaats voor zijn Indiase werkgever.

Met nog twaalf ronden te gaan ontstaat er een waanzinnig gevecht tussen Schumacher, Räikkönen, Hülkenberg en de inmiddels aangesloten Mark Webber. Men laat elkaar voldoende ruimte, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het zijn gevechten op het scherp van de snede. Het DRS-systeem levert zijn visitekaartje meer dan af. Kimi Räikkönen komt het beste uit het gevecht, na een geweldige actie onder aan de voet van Eau Rouge. Hij passeert Schumacher en rijdt vervolgens weg van het drietal.

Jenson Button krijgt er niks van mee. Hij rijdt zijn rondjes en doet dat foutloos. De overwinning komt geen moment in gevaar. Sebastian Vettel mag ook zeer tevreden zijn met zijn tweede plaats, terwijl Kimi Räikkönen toch op meer zal hebben gehoopt dan een derde plaats. Hülkenberg finisht fraai als vierde en Massa komt als vijfde over de streep. Mark Webber gaat Michael Schumacher voor, die dankzij een late pitstop ver terugvalt. Bij Toro Rosso mag men juichen voor de achtste en negende plaats van respectievelijk Jean-Éric Vergne en Daniel Ricciardo. Paul di Resta maakt de toptien compleet. 

Klik hier voor de volledige uitslag.